avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Viteza maxima
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Viteza maxima

Tocmai m-am pricopsit cu o amenda pt depasirea vitezei maxime... De fapt inca nu m-am pricopsit pentru ca am refuzat semnarea pv si astept sa mi-l trimita acasa...
Problema e alta... Stiu ca se spunea pe undeva ca nu se amendeaza daca circuli cu 60 km/h acolo unde limita maxima e de 50 km/h... Unde scrie ca innebunesc... M-au amendat pt ca m-au pozat cu 59 km/h in Bucuresti...#-o Trebuie sa fie undeva precizat... Unde???? Aduceti-mi aminte despre ce si unde ca sunt un car de nervi... Degeaba am incercat sa-i explic politistului ca e ca mine pt ca mi-a replicat ca "vorbesc din filme"... :((
Heeeeeeeeeelp :)
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:09, 14 Februarie 2009
Incercati sa contestati procesul verbal , in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia !
Asta o sa fac mai mult ca sigur dupa ce o sa primesc pv-ul prin posta... Dar in afara de vesnicele "nu e adevarat, sa aduca poza/filmarea, vreau dovada ca aparatul radar e verificat metrologic, etc, etc" voiam sa ma iau la tranta cu ei si pt ca stiu (am auzit, am citit, nu mai stiu) ca ce e sub 60 km/h cand limita e de 50 km/h nu se sanctioneaza...
Stiu daca va ajuta ceea ce am sa va scriu, dar cred ca este totusi indicat sa urmariti daca nu se incalca aceste prevederi in procesul verbal care o sa va fie comunicat.
In conformitate cu prevederile codului rutier:
Art.108. - (1) Savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe lânga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) 2 puncte de penalizare pentru savârsirea urmatoarelor fapte:
.....................
4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
...............

Deci daca prin priocesul verbal se aplica pe langa sanctiunea amenzii si puncte penalizare, iar viteza cu care ati fost inregistrat de catre aparatul radar nu depaseste 60 de km/ora, iar pe sectorul respectiv de drum nu sunt restrictii de viteza, aplicarea acelor puncte penalizare reprezinta o incalcare a dispozitiilor legale.
Si in conformitate cu prevederile art 7 din OG2/2001, in cazul contraventiei dumneavoastra se putea aplica sanctiunea AVERTISMENT.

2007_rozi a scris:

Art.108. - (1) Savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe lânga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:
a) 2 puncte de penalizare pentru savârsirea urmatoarelor fapte:
.....................
4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
...............

Deci daca prin priocesul verbal se aplica pe langa sanctiunea amenzii si puncte penalizare, iar viteza cu care ati fost inregistrat de catre aparatul radar nu depaseste 60 de km/ora, iar pe sectorul respectiv de drum nu sunt restrictii de viteza, aplicarea acelor puncte penalizare reprezinta o incalcare a dispozitiilor legale.

Se sanctioneaza si la deplasarea cu 60 km/h, intrucat se depaseste cu 10 km/h viteza legala. pentru circulatia cu 59 km/h nu exista temei legal pentru sanctionare.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pregătirea pentru a treia înfățișare la judecătorie pt contestarea procesului verbal Ionel firu Ionel firu Bună seara am făcut și eu contestație pt un proces verbal în care dnl polițist mi-a scris că ma luat cu aparatul radar cu o viteză de 115 km/h m-am ... (vezi toată discuția)
Suspendare drept conducere auto victoriatofan victoriatofan Daca mi s-a luat permisul auto fiindca am depasit cu 1 km limita maxima a vitezei legale (adica 51 km.) si am facut contestatie la judecatorie, daca nu platesc ... (vezi toată discuția)
Amenda itp expirat eu1983 eu1983 Buna ziua , La o depasire de viteza, m-a oprit politistul si la verificarea documentelor s-a constatat ca aveam ITP-ul expirat . Am pe proces trecute 2 ... (vezi toată discuția)