avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie anticipata

Buna ziua

Va cer sfatul intr-o speta legata de cererea de recalculare a pensiei anticipate.
Intre momentul depunerii dosarului la casa de pensii (pensie anticipata partiala) si momentul in care contractul de munca cu angajatorul si inceperea derularii efective a pensiei s-au derulat 4 luni.
In momentul in care persoana a venit cu toate actele la dosar pentru a incepe derularea pensiei efective, a solicitat recalcularea pensiei avand in vedere ca in ultimele 4 luni a lucrat (deci a platit toate taxele si cotizatiile) si ar fi trebuit sa i se ia in considerarare perioada lucrata si sa se scada procentul de penalizare (inca 4 luni lucrate inseamna ca penalizarea scade cu 3%).
Dna de la ghiseu i-a spus ca acest lucru nu se face, fara alte explicatii.

Nu mi se pare logic sa lucrezi inca 4 luni si practic sa te pensionezi cu 4 luni mai tarziu si totusi sa nu conteze.

Puteti va rog sa ma indrumati catre legea care reglementeaza o astfel de situatie si sa ma sfatuiti ce se poate face pentru a obtine un calcul corect al pensiei care ia in considerare data efectiva de pensionare, nu data depunerii cererii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:10, 1 Octombrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Functionara de la Casa de Pensii are dreptate.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin.(1), se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata crisn crisn Buna ziua,am si eu o mare nelamurire.... Mama mea s-a pensionat in 2009 anticipat fiind penalizata cu 30% ,dupa care a suspendat pensia pentru ca si-a gasit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie zizion zizion pt.diferentele primite de la buget prin hot.jud.pt.anii 2012/2014 am cerut recalcularea pensiei am primit decizia cu o recalc.de doar 8 ronincepand din 1.xll. ... (vezi toată discuția)