avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua,am si eu o mare nelamurire....
Mama mea s-a pensionat in 2009 anticipat fiind penalizata cu 30% ,dupa care a suspendat pensia pentru ca si-a gasit de lucru,dar acum a vrut sa beneficieze de pensie ,a depus actele,a cerut recalcularea si s-a trezit cu decizie cu pensia la valoarea din 2009 ,adica penalizarea de 30%.
Mentionez ca in septembrie a.c. indeplineste conditiile pentru limita de varsta.
Este corect ca in momentul asta sa fie penalizata tot cu 30%,avand in vedere ca mai are cateva luni pana la limita de varsta?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:23, 11 August 2014
1. - Casa de Pensii a procedat corect.
- Pensia anticipata partiala ramane la fel pana la data pensionarii pentru limita de varsta cand se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii si adaugarea perioadelor in care a lucrat cand a suspendat pensia anticipata partiala.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Trecere la pensie pentru limita varsta avramcrai avramcrai Va rog sa-mi raspundeti daca la trecerea de la pensia anticipata partial la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la indeplinirea conditiilor, fara a ... (vezi toată discuția)
Penalizare pensie anticipata partiala Sara79 Sara79 Buna ziua! Care este penalizarea pentru pensia anticipata partial, la varsta de 55 de ani si o vechime in campul muncii de 35 de ani. Va multumesc! (vezi toată discuția)