avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare somer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare somer

Am o intrebare: daca o societate comerciala angajeaza un somer cu contract pe perioada nedeterminata de ce facilitati beneficiaza atat angajatorul cat si noul angajat?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 10:02, 26 Mai 2009
Facilitatile sunt prevazute in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pt. somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Vedeti dumneavoastra unde va incadrati.
In legea 76/2002 actualizata exista prevazute subventii pentru angajator dar se parea ca anul acesta se acorda mai cu greutate, ca deh, e criza la bugete. Subventiile nu sunt pentru toti somerii, ci doar pentri cei in anumite situatii defavorizante (cum ar fi cei peste 45 de ani)
Asta nu inseamna sa nu depuneti dosar de solicitare, pana la urma vor face sa fie fonduri.
gasiti totul; in
SECŢIUNEA a 3-a
Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor

Una din conditii este si sa tineti angajatii respectivi cel putin 2 ani in activitate.

Am tot auzit ca se naste o reglemenatre noua in sensul acordarii de facilitati angajatorilor care angajeaza anul acesta someri din orice categorie, dar nu stiu sa fi aparut.


Angajatul in aceasta situatie primeste 30% din indemnizatia de somaj.
Va trebui sa duca lunar o adevrinta la somaj.
5. Completarea veniturilor salariale ale angajaţilor
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.

Multumesc pentru raspuns!
grace_r a scris:

Am tot auzit ca se naste o reglemenatre noua in sensul acordarii de facilitati angajatorilor care angajeaza anul acesta someri din orice categorie, dar nu stiu sa fi aparut.

A murit "in fasa", grace:
Art. 843. - (1) Angajatorii care creează noi locuri de muncă şi care încadrează în muncă, pe locurile de muncă nou-create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă pentru o perioadă de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrării în evidenţa acestor agenţii beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 3 ani.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi să restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană încadrată în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(3) Nu beneficiază de măsura de stimulare prevăzută la alin. (1) angajatorii care într-o perioadă de un an anterioară datei încadrării în muncă în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevăzută la respectivul alineat.@
__________
@Articolul a fost introdus prin art. III pct. 1 din O.U.G. nr. 192/2008, şi abrogat prin O.U.G. nr. 226/2008 la 31/12/2008.
Ce Dumnezeu ! Noua nu ne-au acordat nicio subventie ptr o firma client . Scurt au zis ca doar daca angajam someri peste 45 ani sau unici intretinatori de familie etc ..,

Alte discuții în legătură

Somaj olguta79 olguta79 Daca sunt in somaj si sunt angajata de o firma pe 8 ore, firma respectiva primeste cei 500 lei de la stat?Ma pot anagaja si la o alta firma pe 2 ore/zi? (vezi toată discuția)
Am nevoie de o parere adrian_huned adrian_huned Sincer sunt putin nedumerit cu o problema, daca m-am angajat acum in timp ce sunt in somaj, ce facilitati are angajatorul? nu de alta dar am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajator de someri cu varsta de 47 de ani ciobotaru elena ciobotaru elena Ce facilitati are un angajator care angajeaza pe cineva cu varsta de 47 de ani si este in somaj pana la sfarsitul lui iulie? (vezi toată discuția)