avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... amenda martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

amenda martor

Buna seara.Azi am avut al doilea termen in procesul unei plangere contraventionala, M-am prezentat , iar doamna judecator m-a intrebat unde este unul dintre cei doi martori ai mei care a fost citat , cat si martorul asistent al politiei. A amanat solutia , dar a dat celor 2 martori citati amenzi in cuantum de 500 ron cat si mandat de aducere a lor. Martorul meu nu a primit citatie , cel putin nu a semnat pentru primirea ei, Pentru o contestatie de neprezentare documente sa se dispuna mandat de aducere a martorilor si amenzi de 500 ron ? ce parere aveti???
Cel mai recent răspuns: davidiri , utilizator 19:13, 8 Octombrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Instanta poate amenda martorul care nu se prezinta (art. 187 din NCPC) si poate emite mandat de aducere (art. 313 din NCPC).

Art. 187
Încălcarea obligaţiilor privind desfăşurarea procesului. Sancţiuni
(1) Dacă legea nu prevede altfel, instanţa, potrivit dispoziţiilor prezentului articol, va putea sancţiona următoarele fapte săvârşite în legătură cu procesul, astfel:
............
2. cu amendă judiciară de la 50 lei la 700 lei:
a) neprezentarea martorului legal citat sau refuzul acestuia de a depune mărturie când este prezent în instanţă, în afară de cazul în care acesta este minor;

(2) Amenda nu se va aplica persoanelor la care se referă alin. (1) pct. 2, dacă motive temeinice le-au împiedicat să aducă la îndeplinire obligaţiile ce le revin.

Art. 313
Refuzul martorului de a se prezenta
(1) Împotriva martorului care lipseşte la prima citare, instanţa poate emite mandat de aducere.
(2) În pricinile urgente, se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen.
(3) Dacă, după emiterea mandatului de aducere, martorul nu poate fi găsit sau nu se înfăţişează, instanţa va putea proceda la judecată.



1 )Martorul daca dovedeste ca nu a luat la cunostinta ca trebuia sa fie prezent, ca nu a primit citatie si ca in aceea zi se afla motivat in alt loc poate fi exonerat de la plata amenzii ???

2) Daca martorul doreste sa vina de bunavoie la urmatorul termen se poate renunta la mandatul de aducere de politie ???
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor proces Nonamenonumber Nonamenonumber Ce se intampla cu cineva care primeste citatie ca martor intr-un proces si nu se prezinta la Tribunal? (vezi toată discuția)
Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez ... Asena1 Asena1 Bună seara,am nevoie de un răspuns în următoarea problema:lucrez la o familie care au divorțat prin notariat,au un copil au semnat o convenție prin care ... (vezi toată discuția)
Martor - aducere cu mandat, amenda teapa teapa ce amenda se da pentru neprezentarea la un proces in calitate de martor la o fapta petrecuta in trafic ? nu am primit citatia dar au venit cei de la politie ... (vezi toată discuția)