avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Restituire cautiune
Discuție deschisă în Executare silită

Restituire cautiune

As vrea sa stiu daca in cazul in care se respinge contestatia la executare eu pot sa imi recuperez suma platita pentru cautiune la suspendarea executarii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 11:06, 22 Octombrie 2014
Da, in cazul in care nu o cere creditorul cu titlu de daune-interese (pentru intarzierea executarii, daca a avut loc, de exemplu), pe care trebuie sa le dovedeasca.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
Lucian Cojocar, Avocat
Nu veti mai recupera suma.
Art. 719

Efectele soluţionării contestaţiei

(1) Dacă admite contestaţia la executare, instanţa, ţinând seama de obiectul acesteia, după caz, va îndrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori încetarea executării înseşi, va anula ori lămuri titlul executoriu.



(3) În cazul respingerii contestaţiei, contestatorul poate fi obligat, la cerere, la despăgubiri pentru pagubele cauzate prin întârzierea executării, iar când contestaţia a fost exercitată cu rea-credinţă, el va fi obligat şi la plata unei amenzi judiciare de la 1.000 lei la 7.000 lei.

(4) Hotărârea de admitere sau de respingere a contestaţiei, rămasă definitivă, va fi comunicată, din oficiu şi de îndată, şi executorului judecătoresc.

(5) Dacă contestaţia este admisă, executorul judecătoresc este obligat să se conformeze măsurilor luate sau dispuse de instanţă.

(6) Atunci când contestaţia a fost respinsă, suma reprezentând cauţiunea depusă rămâne indisponibilizată, urmând a servi la acoperirea creanţelor arătate la alin. (3) sau a celor stabilite prin titlul executoriu, după caz, situaţie în care se va comunica executorului şi recipisa de consemnare a acestei sume.


Ma judec dupa codul civil vechi. Ce spuneti cred ca e din cel nou, nu?
Din noul cod de procedura civila.
Pe orice cod v-ati judeca, nu vi se inapoiaza suma daca pierdeti contestatia la executare.
daca ati fi depus cautiune si vi s-ar fi respins cerere de suspendare, atunci vi s-ar fi restituit integral.
Dvs asteptati intai rezultatul contestatiei si apoi puteti cere restituirea cautiunii( dupa ce trece termenul in care creditorul poate cere despagubiri), se vor cita partile si instanta se pronunta prin incheiere.
Eu nu as fi atat de transant, mai ales ca sunteti pe vechiul cod, respectiv art. 723 ind. 1.
In afara de faptul ca am avut un dosar in care am cerut despagubiri (intarziere pentru suspendarea executarii pentru o perioada de cateva luni - am cerut dobanda legala) din cuantumul cautiunii depuse de debitor care, culmea, a fost respins pe motiv ca nu am facut dovada prejudiciului si a fost returnata cautiunea debitorului, iata si o solutie jurisprudentiala a ICCJ care intareste faptul ca, pe vechiul cod, se restituie cautiunea via [ link extern ] :
Potrivit art.7231 C.proc.civ., cauţiunea se eliberează celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit în cauză nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite, până la împlinirea termenului de 30 zile de la data la care, prin hotărâre irevocabilă, s-a soluţionat fondul cauzei.
Din interpretare acelui text de lege rezultă că pentru formularea cererii de restituire cauţiune, trebuie îndeplinite , în prealabil, două condiţii, respectiv, hotărârea de fond să fie irevocabilă, pe de o parte, iar pe de altă parte, partea interesată, în speţă, creditorul să nu fi formulat cerere pentru plata de despăgubiri din suma achitată cu titlu de cauţiune.
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
Lucian Cojocar, Avocat

Alte discuții în legătură

Cautiune leona777 leona777 as vrea sa stiu : daca am platit o cautiune in civil ptr suspendare executare silita, si apoi am pierdut procesul, pot recupera cautiunea, sau nu ? multumesc ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare cristina2011u cristina2011u buna ziua, am depus o cerer de contestatie la executare cont de bani, mi-au dat revizuire peste 5 zile , am de depus o cautiune de 2500euro si am contul ... (vezi toată discuția)
Recuperare recipisa cautiune - cererea suspendare nu a fost admisa Notsure Notsure RECUPERARE RECIPISA CAUTIUNE Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: am o contestatie la executare, pentru care am solicitat si suspendarea- am platit ... (vezi toată discuția)