avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare bucata teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare bucata teren

Buna ziua, m-ar interesa cateva informatii simple in legatura cu procedura de vanzare a unui teren. Problema este ca nu detin cartea funciara actualizata la zi, si detin doar jumatate din suprafata totala a terenului. M-ar interesa daca as putea sa-mi vand partea, si in situatia in care celalalt proprietar nu este de acord, unei persoane cu ceva mai ieftin si prin urmare sa se ocupe acesta de formalitati, iar eu sa ma oblig sa ii asigur tot suportul necesar in vederea rezolvarii actelor. Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
OliviuBogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:46, 10 Februarie 2015
Buna ziua,
Puteti sa vindeti doar cota-parte din teren a Dvs. dar trebuie sa informati cumparatorul de acest lucru. In acest fel, cumparatorul va deveni coproprietar al terenului, impreuna cu cealalta persoana. Pentru a face contractul la notar trebuie sa fie inscris dreptul Dvs, de proprietate asupra terenului in carte funciara si, dupa caz, trebuie facuta o documentatie cadastrala. Pentru a vedea care este situatia actuala in cartea funciara, puteti sa cereti un extras de carte funciara la zi. Daca nu sunteti inscris in cartea funciara si pana rezolvati toate actele, puteti sa incheiati cu cumparatorul un antecontract de vanzare.
Succes!
Pentru a putea vinde partea dumneavoastra trebuie (de aprox 3 luni ) sa aveti carte funciara dar din ce a-ti scris dumneavoastra inteleg ca nu aveti facuta iesirea din indiviziune , fara aceasta procedura nu puteti vinde partea dumneavoastra deoarece sunteti in devalmasie.
Prin iesirea din indiviziune se intelege din punct de vedere legal ce parte anume va revine dumneavoastra si ce parte celuilalt coproprietar . O simpla intelegere intre cei doi coproprietari asupra divizari terenului fara o actiune in acest sens nu inseamna neaparat o iesire din indiviziune.
Va multumesc pentru raspunsuri. Nu este facuta iesirea din indiviziune cum s-a scris si mai sus. Am doar 1/2 din suprafata de teren respectiva. Cartea funciara nu am putut sa o rectific si sa o aduc la zi din pricina birocratiei si a unor mici neintelegeri. In concluzie daca eu vreau si insist sa vand bucata respectiva de pamant as putea cumva sa ajung la o intelegere cu celalalt proprietar din cartea funciara? Acuma stim fiecare ca avem 1/2 din suprafata dar nu stim care parte e a fiecaruia. Exista posibilitatea sa fac un ante-contract de VP cu un anumit cumparator asa cum e situatia actuala si dupa aceea sa se descurce el cu proprietarul, iar eu sa mentionez o clauza sau mai multe clauze in contract prin care sa mentionez faptul ca ma oblig sa asigur sprijin in ceea ce imi revine mie ca sa isi rezolve documentatiile si actele?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
OliviuBogdan, utilizator
Nu e devalmasie, e coprorpietate pe cote-parti, poate vinde partea dumnealui, dar e musai cartea funciara. La zi.
Inseamna ca daca nu pot sa aduc cartea funciara la zi, nu pot efectua vanzarea?

Alte discuții în legătură

Pot vinde casa mea facind parte dintr-un teren in indiviziune fara acordul familiei celelalte? mieluu mieluu ma gindesc sa scap de terenul in indiviziune intr-un fel. vreau sa vind casa mai ieftin,chiar la tigani,numai sa nu mai stau in indiviziune. of ... (vezi toată discuția)
Coproprietar - vanzare Rubia Rubia Rubia Rubia Detin o treime dintr-un teren si imobilul aferen. Adica suntem 3 proprietari cu parti egale. Va rog sa im ispuneti daca eu pot instraina partea mea prin ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune ? loredy1983 loredy1983 Am si eu o intrebare .. este vorba de 6 asa zisi proprietari pe o suprafata de 500 mp de teren , spun asa zisi proprietari deoarece ei au facut un acte de ... (vezi toată discuția)