avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... pensie alimentara copil major
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

pensie alimentara copil major

Am platit pensie alimentara 25% din venitul net pana la majoratul copilului. Acum m-a chemat in judecata pentru continuarea platii, el fiind inca elev.
Eu inteleg sa-i platesc in continuare. Va trebui sa depun la judecatorie o intampinare.
Intrebarea este : cum se depune aceasta? va trebui sa angajez un avocat?
Din moment ce sunt de acord cu plata pensiei, de ce sa mai platesc si un avocat?!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: liligeorgescu67 , utilizator 08:18, 24 Octombrie 2014
Va prezentati in instanta si declarati, in fata judecatorului, ca sunteti de acord cu plata pensiei de intretinere pentru copilul dvs.
Asta e tot si nu e nevoie de avocat.
Nu mai angajați avocat, nu sunteți obligat, mai ales dacă nu aveți obiecții la cererea fiului dvs.Dacă totuși aveți ceva apărăi și nu știți cum să formulați întâmpinarea, aveți aici un model pe care-l veți adapta situației dvs. :
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ
Instanţa_
Secţia_
Dosar nr. /
Termen la data de_
Domnule Preşedinte, [1]
Subsemnatul_, domiciliat în_, în calitate de pârât în cauza de faţă, formulez prezenta
Întâmpinare
la cererea de chemare în judecată având ca obiect_, formulată de reclamantul_în dosarul nr._, prin care vă solicit:
-_ [2] (să respingeţi acţiunea în totalitate/să admiteţi acţiunea/să admiteţi în parte);
- să obligaţi reclamantul la plata cheltuielilor de judecată.
Motivele întâmpinării:
Excepţii [3]: Invoc următoarele excepţii:
a) de procedură _
b) de fond_
Apărări de fond [4]: învederez instanţei că_
Temeiul de drept [5]: Invoc dispoziţiile art. 115 C. proc. civ. şi_
Probe [6]: Vă solicit încuviinţarea următoarelor probe_
Anexez [7]: copie a întâmpinării pentru reclamant, copie înscrisuri, certificate pentru conformitate, pentru reclamant, lista cu numele şi domiciliul martorilor.
Semnătura,
Domului Preşedinte al Judecătoriei/Tribunalului [8]

Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc pentru raspuns!
Ar mai fi o problema: Instanta, in comunicarea pe care mi-a trimis-o, nu a dat inca un termen, probabil ca va fi peste o luna. Eu, peste o luna voi fi plecat din tara in interes de serviciu.
Cum procedez in acest caz?
Pensia de intretinere este datorata cat timp este mentinuta starea de nevoie, pana cand fiul dumneavoastra implineste varsta de 26 de ani.

Exprimati-va pozitia procesuala prin intampinare, ori la primul termen de judecata.


Instanta de judecata va lua act de pozitia procesuala exprimata de dumneavoastra.


Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti, ori de la data pronuntarii hotararii judecatoresti.


Poprirea asupra veniturilor salariale nu este instutita de catre instanta de judecata, din oficiu , ci poate fi instituita la cererea creditorului, prin executor judecatoresc.


Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, pentru desavarsirea pregatirii profesionale.


Daca nu este mentinuta starea de nevoie, generala de lipsa veniturilor salariale pe parcursul continuarii studiilor, obligatia legala de intretinere este sistata.



Succes.



Ma indoiesc ca termenul va fi peste o luna, pentru ca dvs. aveti un termen de 25 de zile de la comunicarea actiunii sa formulati intampinare, apoi aceasta se comunica reclamantului care are un interval de 10 zile pentru a formula raspuns la intampinare, iar in termen de 3 zile de la depunerea raspunsului la intampinare, instanta fixeaza termenul de judecata in maxim 60 de zile- aceasta teoretic.
E adevarat ca termenele prev de art.201 al.1-4 pot fi reduse in procesele urgente ( si zic eu ca pensiile de intretinere ar trebui calificate ca urgente), in practica insa n-am vazut o astfel de reducere a termenelor.

Nu folositi temeiul de drept aratat mai sus pentru ca nu mai este de actualitate.
Intampinarea este prevazuta in noul cod de proc.civ. la art 205-206
Art. 205
Scopul şi cuprinsul întâmpinării
(1) Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul se apără, în fapt şi în drept, faţă de cererea de chemare în judecată.
(2) Întâmpinarea va cuprinde:
a) numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul, precum şi, după caz, codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, dacă reclamantul nu le-a menţionat în cererea de chemare în judecată. Dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător. Dacă pârâtul locuieşte în străinătate, va arăta şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
b) excepţiile procesuale pe care pârâtul le invocă faţă de cererea reclamantului;
c) răspunsul la toate pretenţiile şi motivele de fapt şi de drept ale cererii;
d) dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt din cerere, dispoziţiile art. 194 lit. e) fiind aplicabile în mod corespunzător;
e) semnătura
Art. 206
Comunicarea întâmpinării
(1) Întâmpinarea se comunică reclamantului, dacă legea nu prevede altfel.
(2) La întâmpinare se va alătura acelaşi număr de copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijină, precum şi un rând de copii pentru instanţă. Dispoziţiile art. 149 alin. (1), (3) şi (4) şi ale art. 150 sunt aplicabile.

Daca nu doriti sa va prezentati la proces si sunteti de acord cu admiterea actiunii, formulati intampinare pe calea careia aratati pozitia dvs. procesuala in acest sens si solicitati totodata ca judecata sa se faca in lipsa dvs. conf.art.223 al.3 c.prc.civ.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere FDeni FDeni Ma aflu in proces cu tatal meu pentru neplata acestuia in totalitate a pensiei mele de intretinere. Acesta mi-a platit doar o parte din pensia de ... (vezi toată discuția)
Intampinare Adriaaa Adriaaa Buna ziua,sunt in proces cu ANAF Navodari pentru restituirea taxei de poluare in: dosar nr.4565/118/2013 si acum am primit o Comunicare in care mi se cere sa ... (vezi toată discuția)
Am primit cerere reconventionala ContSters289190 ContSters289190 Am un copil caruia din 2010 ii platesc pensie alimentara.Incepind din 2012 salariul la noul loc de minca este jumatate fata de anul cand s-a stabilit ... (vezi toată discuția)