avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Buna seara,
Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, daca se trece vechime in munca sau ce alte situatii pot apare?
Va multumesc foarte mult::">
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 08:38, 31 Mai 2009
V-as ruga sa-mi precizati daca constituie vechime in munca?
va multumesc
da, constituie vechime in munca, respectiv stagiu de cotizare pentru pensie, doar ca in primele 3 luni suma luata in calcul la pensie este salariul minim pe economie, adica 600 lei.
Buna ziua
As dori sa va rog daca puteti sa ma ajutati in legatura cu aceasta ordonanta a guvernului, mai precis sa-mi spuneti daca stiti firme care au "beneficiat" de ea cum au procedat? Au emis decizii de suspendare a contractelor? Au intocmit tabele cu angajatii carora li se suspenda contractul precum si cu zilele in care acestia nu sunt la munca? Se depun cumva toate aceste la Somaj, ITM, CAS, CASS?
As mai dori sa aflu daca trebuie specificate expres zilele in care anagajatii nu sunt la serviciu sau este suficiet sa scriem ca"se afla in somaj tehnic x-zile in perioada 1 - 15.06.2009 "(de exemplu)
Va multumesc mult.
Cu stima, Mirela
Vorbim de somaj tehnic in conditiile art. 52 alin. (1) lit. e) si art. 53 din Codul muncii.
Astfel, potrivit art. 52 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, “Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.”
De asemenea, conform art. 53 alin. (1) din cod, “pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.“
In plus, pe durata acestei intreruperii temporare salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Daca se decide masura somajului tehnic salariatii vor primi decizii de suspendare a contractelor individuale de munca intemeiate exact pe aceste dispozitii legale aminitite anterior. Nu se poate vorbi de somaj tehnic fara emiterea unei decizii din partea angajatorului.
In decizie vor fi specificate “motivele economice, tehnologice, structurale sau similare”, dupa caz, care au determinat luarea acestei masuri de catre conducerea societatii si perioada pe care se instituie masura.
Aceasta decizie va purta semnatura salariatului de luare la cunostinta.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ruxandralider ruxandralider Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am fost in somaj tehnic se pune la vechime. In aceasta perioada contractul de munca a fost suspendat. (vezi toată discuția)