avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Este posibil ca daca esti elev cu varsta de 19 ani, sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Este posibil ca daca esti elev cu varsta de 19 ani, sa fii scutit de contributia de asigurari sociale de sanatate, tinand cont ca desfasor intermedieri in comertul cu produse diverse?

Buna, am o nelamurire, in perioada 2009-2010 , am avut deschisa o firma cu obiectul principal de activitate: intermedieri in comertul cu produse diverse , timp de 2 luni mi-am platit contributia la sanatate insa dupa ...nu imi amintesc exact dar parca era ceva lege care mentiona ca fiind elev nu sunt obligata sa platesc contributia la sanatate asadar am incetat sa achit. Nici o instiintare, desi in 2010 am inchis firma, pana azi cand am primit o hartie de la ANAF ca sunt restantiera. Este posibil sa ma ajutati? deoarece am dreptul ca in 15 zile sa depun contestatie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 4 Noiembrie 2014
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:

a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
...

2. - Dvs., in timp ce erati eleva, aveati si venituri din munca (prin firma dvs.) deci nu mai puteati beneficia de asigurare fara plata contributiei (in calitate de elev).
- Asadar decizia pe care ati luat-o de a nu mai plati contributia la sanatate a fost gresita si acum trebuie sa platiti contributia neachitata la termen.

Dar totusi exista vreo legatura? In 2010 am inchis firma si atasat de Certificatul de Radiere este mentionat " In baza prevederilor art. 11 alin. (1) si (2) si art. 21, 27, 33 al O.U.G. nr.44/2008 [rivind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, ale Legii nr.26/1990 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si a persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, vazand actele depuse la dosar, fiind achitate integral taxele cuvenite registrului comertului. "
Taxele la care se face referire nu includ si contributiile la bugetul de stat (c.a.s., c.a.s.s., somaj, impozit pe venit etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este necesara o autorizare ssm pentru activiatatea : 4322 lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat Florin.N Florin.N Buna seara, As fi interesat sa stiu daca este obligatorie autorizarea ssm a unei societati care are ca obiect de activitate cod caen 4322. Sau putem sa ne ... (vezi toată discuția)
Radierea pfa apicultorul apicultorul buna ziua, care sunt pasi de urmat pentru radierea PFA ? multumesc (vezi toată discuția)
Autorizare itm Etasty Etasty Buna ziua, Suntem un SRL nou infiintat in baza Legii 359 I 2004 si, conform Legii 319/2006, autorizarea ssm este realizata in momentul inregistrarii la ... (vezi toată discuția)