avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita firma de recuperare
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita firma de recuperare

Speta suna in felul urmator:
Am contractat de la Banca X un card de cumparaturi in anul 2009 in valoare de 700 RON.In anul 2011 dupa ce am cheltuit aceasta suma nu am mai acoperit acest card.Banca X a cesionat creanta in 2014 catre fierma de recuperare Y care ulterior neajungand la un consens cu mine a trimis actele catre un executor judecatoresc care din cate observ pe portalul just.ro a reusit incuviintarea executarii silite.Insa problema este alta:Conform Art. 1.578 Codul Civil
(1) Debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care:
a) accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa;
b) primeste o comunicare scrisa a cesiunii, pe suport hartie sau in format electronic, in care se arata identitatea cesionarului, se identifica in mod rezonabil creanta cedata si se solicita debitorului sa plateasca cesionarului. In cazul unei cesiuni partiale, trebuie indicata si intinderea cesiunii.
Mai mult de atat in contractul de credit incheiat cu banca X nu se stipuleaza faptul ca banca poate cesiona creanta catre a terta persoana sau institutie SRL.
Pot cere nulitatea cesiunii de creante pe urmatorul considerent?
(i) este incalcat caracterul intuitu personae al contractului de credit
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 09:22, 14 Noiembrie 2014
mariuss.i a scris:
Mai mult de atat in contractul de credit incheiat cu banca X nu se stipuleaza faptul ca banca poate cesiona creanta catre a terta persoana sau institutie SRL.

Nu trebuie ca in contractul de credit sa se stipuleze faptul ca banca poate cesiona creanta catre o terta persoana sau institutie SRL, treaba asta este stipulata in Codul civil.


mariuss.i a scris:
Pot cere nulitatea cesiunii de creante pe urmatorul considerent?
(i) este incalcat caracterul intuitu personae al contractului de credit

Contractul de credit sau cesiunea de creanta nu au un asemenea caracter si ca atare nu se poate cere nulitatea cesiunii de creanta in baza acestui temei. Ca sa intelegeti va dau un exemplu de act intuitu personae, si anume casatoria, care respecta acest caracter al actului juridc in sensul ca nu poate fi incheiata prin reprezentant. Ce ... puteti sa va casatoriti prin mandatar? :)) Nu se poate!
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
trandafir2, moderator
La unul din punctele contractului este prevazut cum ca banca poate apela la orice mijloace pentru recuperarea creditului, inclusiv prin comunicarea datelor dvs catre terti (chiar daca nu sunt numite expres societati de recuperare creante).
"Pot cere nulitatea cesiunii de creante pe urmatorul considerent?
(i) este incalcat caracterul intuitu personae al contractului de credit" ... Dvs puteti cere orice doriti, insa din experienta unui "patit" va pot spune ca acest capat de cerere vi se respinge ca inadmisibil la primul termen.
Cele mai mari sanse - din punctul meu de vedere - le aveti prin invocarea prescriptiei in cadrul contestatiei la executare - bineinteles daca aceasta prescriptie este implinita (3 ani).
In contractul de credit nu e specificat acest aspect precum ca banca poate cesiona creanta catre o terta persoana in speta SRL-ul de recuperare.Specifica doar ca banca poate actiona pe cale judecatoreasca.
Dar articolul 1578 din NCC nu e respectat absolut.Mi se pare logic ca daca in contractul de credit nu e stipulat cedarea creantei catre o terta pers...banca nu poate face acest lucru fara notficarea si acordul debitorului.
Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Art.1578 nu se refera decat la opozabilitatea cesiunii de creanta, adica atata timp cat nu vi se comunica cesiunea, dvs (debitor) puteti plati in continuare catre banca iar plata se considera valabila. Atat. La asta se refera art.1578. Nicidecum la vreo obligatie a creditorului cedent sau cesionar ca sa primeasca acceptul debitorului cedat.
La un moment dat (in cursul procesului) este foarte probabil ca firma de recuperare sa prezinte un borderou prin care va demonstra ca notificarea cesiunii v-a fost expediata ... faptul ca dvs nu ati primit-o nefiind vina lor, existand 100.000 de factori pentru acest lucru (schimbarea domiciliului - necomunicat bancii, neglijenta factorului postal, "introducerea" intr-o alta cutie postala, distrugerea ei de catre cainele dvs ... etc, etc).
De obicei respectivele notificari se trimiteau simplu, fara confirmare de primire.
Revenind, ei vor demonstra ca au trimis-o, insa dvs nu veti putea demonstra ca nu ati primit-o (potrivit principiului cel ce face o afirmatie trebuie sa o si probeze).

Despre "acordul debitorului" in cazul cesiunii creditelor ... nu exista nici o prevedere legala care sa mentioneze acest lucru ... debitorul devine tert fata de contractul de cesiune ... iar pentru validitatea cesiunii este necesar doar acordul patilor (cedent si cesionar).

Alte discuții în legătură

Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune creanta (contract de credit) stefanmihail stefanmihail Contractul de cesiune creanta dintr-un contract de credit credit este titlu executoriu , ca si contractul de credit? Adica , banca a cesionat creanta. ... (vezi toată discuția)
Confirmare notificare cesiune de creanță. ce pot să fac ca să dovedesc că această confirmare a fost utilizată abuziv ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire a unei situatii : O firma de recuperare a obtinut incuviintarea executarii silite , utilizand conf. ... (vezi toată discuția)