avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Pe "Legislatia muncii.ro" a aparut editorialul din care redau un citat :
La implinirea varstei standard de pensionare sau, dupa caz, la implinirea varstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de varsta.
Sa inteleg ca o persoana poate fi pensionata anticipat/anticipat partial cu pana la 5 ani fata de implinirea varstei standard reduse?
Daca ar fi adevarat inseamna ca s-a facut un act de dreptate deoarece o persoana care beneficiaza de reducerea varstei satandard (cazul grupelor de munca) dar nu indeplineste conditia de varsta stabilita conform tabelelor din anexele la legea 19/2000, trebuie sa aibe si ea dreptul de a solita pensia anticipata fara ca aceasta reducere sa fie anulata de reducerea acordata pentru mediul nociv in care si-a desfasurat activitatea.
Dumneavoastra cum intelegeti citatul prezentat ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:52, 18 Octombrie 2009
1. Am sa va spun, din practica, printr-un exemplu, cum se procedeaza:
- varsta standard de pensionare pentru l.v.= 65 ani
- varsta standard redusa de pensionare pentru l.v. = 63 ani
- varsta de pensionare anticipata = 60 ani (65 - 5 = 60)
2. Citatul redat de dvs. inseamna ca daca iesi la pensie anticipata partiala la 60 de ani, poti cere pensionarea pentru l.v. la 63 de ani.
3. Lucrul bun in aceasta poveste este ca diminuarea pensiei anticipate partiale se face numai pentru diferenta dintre 63 - 60 = 3 ani = 36 de luni (nu pentru cea de 5 ani dintre 65 si 60).
4. Acesta este cazul meu personal si asa s-a procedat (si asa precizeaza si legea).
5. Daca doriti amanunte puteti intra pe www.pensiiprahova.ro si aflati tot ce doriti despre pensii.
Mult succes!
Am inteles aceste lucruri din lege.Tocmai de aceia am fost nedumerit. Consider ca este normal ca orice persoana sa aiba dreptul la pensia anticipata. Ca sa ma intelegeti dau urmatorul exemplu:
Peroana X (bibliotecar, bucatar, etc) care a lucrat in conditii normale de munca are dreptul legal de a cere pensia anticipata la varsta de 60 de ani;
Persoana Y (otelar, tratamentist termochimic, etc) a lucrat in grupa a I-a si/sau a II-a de munca (pana in anul 2001) un numar de ani care ii da dreptul la reducerea varstai standard cu 5 ani (repet: reducere pentru lucrul in conditii de munca grele, nocive, periculoase). Deci se va pensiona pentru limita de varsta la 60 de ani. Aceasta persoana nu are dreptul sa ceara pensie anticipata in perioada 55-60 de ani. De ce oare, pentru ca prima reducere o are pentru mediul de lucru in care a lucrat si care sigur i-a afectat sanatatea si i-a redus speranta de viata?
Si ar mai fi o nedreptate (din punctul meu de vedre), aceia ca o persoana care a lucrat pana in anul 2001 in ambele grupe de munca nu este tratat pe fiecare grupa in parte ci pe cea mai dezavantajoasa (a 2-a). Exemplu:
- pentru 8 anii lucrati in gr. I reducerea este de 4 ani si 10 luni conform art 167^1, tabel 4;
- pentru 14 ani lucrati in gr. II reducere este de 3 ani;
Ar rezulta o reducere de 7 ani si 10 luni dar persoanei respective i s-a facut calculul pe 22 de ani conform art.42 tabel 1 din lege, rezultand o reducere de 5 ani, desi acest art. face referire la conditii deosebite, intrat in vigoare incepand cu aprile 2001 cand gr.II de munca a devenit "conditii deosebite".
Am avut si eu, si inca mai am, nedumeririle mele privind legea pensiilor.
Mereu va fi cineva nemultumit, asa este de cand lumea.
Legea precizeaza ca reducerile de varsta nu se cumuleaza si, oricum, nu pot fi mai mari de 5 ani.
Iar iesirea la pensie anticipata partiala se face cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare (nu de varsta standard redusa de pensionare). Dura lex sed lex.
Pensionarea anticipata partiala s-a putea desfiinta prin noua lege a pensiilor asa ca daca indepliniti conditiile ar fi bine sa depuneti dosarul.
Eu cunosc persoane care, datorita faptului ca au lucrat in grupe de munca speciale, puteau iesi la pensie de limita de varsta inainte de a iesi la pensie anticipata partiala(!?).
De la 01.04.2013 vor disparea toate grupele de munca, nu se va mai vorbi de ele.
Numai bine!
Buna. Tatal meu este nascut in anul 1951 si este imcadrat in munca din 15.08 1968 iar grupa a 2 a nu ia mai fost acordata din 1985. Doreste sa afle in ce an ar putea iesi in pensie anticipata si in ce an in pensie de drept. Va multumesc mult.
Pentru a da un raspuns cat mai corect am nevoie de urmatoarele date: luna si anul nasterii, vechimea totala in munca (stagiul de cotizare), din care in grupe de munca.

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)