avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calculare pensie

pana acum pensia s-a calculat in functie de salarul inscris in cartea de munca . unele prsoane ani de zile au incasat un salar mult mai mare decat cel inscris in cartea de munca lucrand in acord . in consecinta au contribuit cu o suma mult mai mare . se poate face recalcularea pensiei ca in final aceasta sa fie platita de catre stat la suma pe care intr-adevar s-a cotizat ?
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
mancipri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:43, 31 Mai 2009
Se ia in calcul ceea ce s-a declarat .Se poate face o recalculare , doar daca aveti documentele justificative cu privire la incasare.

Conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, CNPAS (Casa Nationala de Pensii) are obligatia de a notifica asiguratii in legatura cu punctajul anual realizat incepand cu anul 2001.
Punctajul anual intra in baza de calcul a punctajului mediu anual, cel care este folosit , prin inmultirea cu valoarea punctului de pensie, la determinarea pensiei.
Conform art.78 din Legea 19/2000:
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.
1. Daca s-a platit contributia la CAS si pentru sporul de acord, acesta va fi luat in calculul punctului de pensie. Dar trebuie sa demonstarti aceasta cu documente de la firma respectiva.
2. Din cate stiu eu, contributia la CAS se platea pentru salariul de baza, cel inscris in carnetul de munca.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

1. Daca s-a platit contributia la CAS si pentru sporul de acord, acesta va fi luat in calculul punctului de pensie. Dar trebuie sa demonstarti aceasta cu documente de la firma respectiva.
2. Din cate stiu eu, contributia la CAS se platea pentru salariul de baza, cel inscris in carnetul de munca.


sunt de acord cu ce ati spus Dmv...dar , ce se intampla in cazul contractelor cu norma partiala care nu au fost inscrise in Carnetul de munca?...nu se iau in calculul punctajului, chiar daca s-a platit contributia de CAS?
am pus aceasta intrebare deoarece mi-a spus cineva ca o anumita persoana care avea inscris in cartea de munca un anumit salar , in realutate a incasat pe fluturas un salar mult mai mare ( lucru in acord , ore suplimentare , schimbul 3 etc ) . un conecinta acea persoana a platit la stat contributii mult mai mari decat cele din cartea de munca . a fost la intreprinderea unde a lucrat , a cerut o adeverinta de unde sa reiasa salariile reale castigate de el i n ani si a dat statul roman in judecata folosind ca proba acea adeverinta . instanta i-a admis cererea si casa de pensii a fost obligata sa faca o recalculare a pensiei si sa ii dea din urma in jur de 20000 ron . o fi adevarat si posibil ?
mancipri:
E posibil daca a probat in fata instantei ca a platit contributii CAS pentru acele sume.

daniela vorovenci:
CIM cu timp partial, ca si orice alt CIM neinscris in carnetul de munca, sunt evindetiate la CNPAS (prin declaratiile lunare) si constituie stagiu de cotizare si venituri pentru calculul punctajului de pensie.
Chiar daca nu ai carnet de munca poti dovedi vechimea in munca si cu alte acte doveditoare.
Incepand cu 01.04.2001 se plateste contributia CAS pentru toata suma inscrisa in statul de plata asa ca nu vor mai fi divergente.
In cazul doamnei de mai sus era vorba de o perioada mai veche in care nu existau job-ri multiple pentru o persoana si cand contributia CAS se platea la salariul tarifar (inscris si in carnetul de munca).

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru grupa ii de munca, în baza legii nr. 263/2010 dmtr dmtr Din luna martie 1999, am fost pensionar pe caz de boala iar din luna februarie 2010 sunt pensionar la limita de varsta. Sunt nascut la data de 28.08.1948, ... (vezi toată discuția)
Contributii neachitate -implicatii pensioanare iuli-ana iuli-ana ce impicatii sunt privind pensionarea in cazul cand una din societatiile la care am lucrat nu a platit contributiile angajat-angajator pentru o perioada de 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj la pensie doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca, salariile primite la iesirea la pensie (in cazul meu 3) sunt luate in consideratie pentru calculul ... (vezi toată discuția)