avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare/dreptul fostei sotii la pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare/dreptul fostei sotii la pamant

Buna seara, la recomandarea unui prieten am decis sa cer parerea unui avocat sau unei persoane care are cunostinte in domeniul urmatoarei probleme:

Incep cu inceputul,la data de 11.03.1989 x (barbatul) s-a casatorit cu y (femeia). In urma neintelegerilor acestora x a decis sa divorteze. Pe 01.01.1992 s-au depus actele de divort,urmand ca x in luna a 7-a 1992 sa cumpere un imobil in care este specificat ca imobilul ii revine lui x. Totul a fost in regula pana in prezent cand, x doreste sa obtina o autorizatie de constructie pe acel teren. Prezentandu-se la primaria din comuna,primarul impreuna cu secretara a declarat ca nu ii poate elibera autorizatie de constructie datorita faptului ca trebuie sa o treaca si pe fosta sotie. Acum,ei fiind divortati in fapt de la data de 1.01.1992 asa cum este specificat si in hotararea de divort,personal nu cred ca y ar avea dreptul la acel imobil,chiar daca atunci cand a fost cumparat de catre sot ei erau in divort. Mentionez ca y a parasit domiciliul dinaintea depunerilor actelor de divort. Acum dupa toate acestea,intrebarile sunt: Poate x sa obtina autorizatie de constructie pe acelasi teren fara ca y sa aiba dreptul?
Ce drept mai are y asupra imobilului?
Care sunt procedurile prin care x poate obtine autorizatie de constructie?

Sper ca am explicat totul clar,in cazul in care mai sunt necesare alte informatii sau nelamuriri,va rog sa intrebati.
Atasez aici actul de vanzare cumparare + hotararea de divort pentru a intelege exact ce scrie in acte.

Multumesc anticipat, o seara cat mai placuta.
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
RCristofor, utilizator
Problema este ca in actul de vanzare cumparare dvs. figurati casatorit, iar la data cumpararii imobilului probabil hotararea de divort nu era pronuntata, fapt pentru care aveti o mica (mare) problema in ceea ce priveste respectivul imobil.
Adevarat este ca povestea dvs. are o latura morala care va este in avantaj, dar celor de la primarie, unde ati solicitat autorizatie, le trebuiesc acte clare, cu scris negru pe alb cum ca imobilul este exclusiv al dvs. , ..ceea ce din acte nu reiese.

La cartea funciara sunteti inscris cu imobilul? Acolo cine figureaza?
In primul rand va multumesc pentru raspuns,acolo figurez doar eu.
Asta este bine si foarte bine, in acest caz va mai trebuie doar o actiune in constatare la judecatorie in urma careia sa se emita o hotarare judecatoreasca din care sa reiasa ca dvs. sunteti unic proprietar al imobilului.
Ok. Imi spune exact pasii pe care trebuie sa-i urmez? Daca am inteles bine trebuie sa ma prezint cu: hotararea,actul de vanzare-cumparare si acea foaie de la primarie prin care rezulta faptul ca doar eu figurez ca proprietar,la judecatorie. Acolo cer o actiune in constatare.

Inca doua intrebari: Am nevoie de avocat? - Daca imi puteti spune estimativ cate zile ar dura sa primesc hotararea judecatoreasca?
Cu pasii, ati inteles bine.

Cu nevoia de avocat, este in functie de capacitatea dvs. de a va descurca singur sau nu (eu nu stiu daca va descurcati fara avocat).

Cu durata, depinde de instanta unde sunteti arondat (adica imobilul) si de cate dosare au pe rol (eu nu stiu cate dosare au pe rol, insa daca este in Bucuresti ...durata e o problema).

Alte discuții în legătură

Cadastru gratuit cu greșeli Voipa Voipa Buna ziua O lămurire va rog. Am un teren cu o casa construita pe el. Terenul cumpărat in 2005 iar casa am terminat-o de construit in 2008 (toate ... (vezi toată discuția)
Casa la tara fara autorizatie din 1947, de paianta demolabila ... Epuree Epuree Casa la tara fara autorizatie din 1947, de paianta demolabila sau renovabila? Trebuie sa fac o succesiune la tara pe un teren pe care exista o casa de paianta ... (vezi toată discuția)
Notarul a omis înscrierea actului de partaj în cartea funciara ... Adevar2 Adevar2 Notarul a omis înscrierea actului de partaj în cartea funciara Bună ziua!Va rog respectuos să mă ajutați cu un răspuns pentru următoarea situație ... (vezi toată discuția)