avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu munca

sunt data in judecata de un fost salariat ( a lucrat pana in 2008). Acum imi cere plata orelor suplimentare. Are ore suplimentare. Ce e de facut in cazul asta?exista un nr limita de ore pe care pot sa i le platesc?cum poate dovedi el ca a lucrat suplimentar. probl. e ca pe santierul unde lucra nu se facea condica de p[rezenta. ce ma sfatuiti.Mul;tumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:52, 29 Mai 2009
Platitii orele suplimentare lucrate si el isi va retrage plagerea.
Intr-un astfel de litigiu nu salariatul trebuie sa faca dovada ci dumneavoastra trebuie sa dovediti contrariul.
In ceea ce il priveste, salariatul poate solicita instantei sa ii admita inclusiv proba cu martori, fosti sau actuali salariati ai dumneavoastra.
1. Conform Codului muncii:
Art. 287. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Adica dvs. trebuie sa demonstrati ca nu are orele suplimentare care le solicita el.

2. Codul muncii si CCMUNN limiteaza timpul de munca la 48 de ore saptamanal, in care sunt incluse si orele suplimentare, dar este prevazuta si o exceptie:
CCMUNN: Art.10 (8) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

In primul rand apelati la un jurist sa va reprezinte in instanta.
In al doilea rand sarcina probei revine angajatorului, iar in aceste conditii, chiar daca nu aveti condica de prezenta, instanta va solicita copii dupa fisele de pontaj, statele de plata din perioada pentru care se cer plata orelor suplimentare efectuate dar neplatite.
Orele suplimentare se platesc asa cum rezulta din Codul Muncii si CCM la nivel de ramura.
Codul muncii limiteaza timpul de munca la 48 de ore saptamanal, in care sunt incluse si orele suplimentare, dar este prevazuta si o exceptie si anune durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Asa ca , pica in sarcina dmv sa adunati cat mai multe dovezi ca sa demonstrati ca nu a prestat orele suplimentare mentionate sau sa achitati , sau daca recunoasteti sa platiti acele ore suplimentare , daca stiti ca tot acolo ajungeti.


Adevarata dvs problema va fi daca angajatul va castiga acest proces, caz in care cu siguranta vor cere acelasi lucru toti salariatii care au fost sau sunt in aceeasi situatie :D

Alte discuții în legătură

45 de ore in loc de 40 andreivancea andreivancea Incepand cu luna mai ni s-a impus( nu ne-a intrebat nimeni daca suntem sau nu de acord ) sa lucram 45 de ore pe saptamana desi in contract scrie negru pe alb ... (vezi toată discuția)
Efectuare ore suplimentare mopy mopy conform legislatiei orele suplimentare se pot efectua pe o perioada de 4 luni fara a depasi insa media saptamanala de 48 ore. In CCM se pot negocia perioade de ... (vezi toată discuția)
Programul de lucru in deplasare razv_bor_1981 razv_bor_1981 Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta in legatura cu nelamurire a mea mai veche : eu lucrez ca reprezentant medical intr-o companie farmaceutica ... potae ... (vezi toată discuția)