avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Bursa sociala pentru facultate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Bursa sociala pentru facultate

buna ziua,sunt studenta in anul 1 si vreau sa stiu care trebuie sa fie salariul pe persoana pentru a putea beneficia de bursa sociala,am intrebat si la secretariatul facultatii dar nu mi s-a dat un raspuns concret,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:46, 17 Noiembrie 2014
Buna ziua
IV. BURSELE DE AJUTOR SOCIAL se acordă elevilor
care se încadrează în una din următoarele categorii:
a) orfani sau bolnavi de TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare ori
bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale
cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom,
miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau care
suferă de poliartrita juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap
locomotor;
Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat
de medicul specialist şi avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul
şcolar;
b) elevi proveniţi din familii care îndeplinesc cumulativ următoarele
condiţii:
1. nu realizează un venit net mediu lunar pe membru de familie, pe ultimele
12 luni (septembrie 2013 – august 2014), mai mare de 50% din salariul minim
net pe economie (ADICĂ SĂ NU DEPĂȘEASCĂ 335 lei / MEMBRU);
2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele
colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.
Bursele de ajutor social se acordă la cerere.
HG 445 din 8 august 1997 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru elevii, studentii si cursantii din invatamantul de stat, cursuri de zi - Anexa 2 CRITERII GENERALE de acordare a burselor si a altor forme de sprijin material pentru studentii si cursantii din invatamantul superior de stat, cursuri de zi
...
8. Bursele de ajutor social se acorda:
a) studentilor integralisti din institutiile de invatamant superior de stat, carora li se aplica prevederile art. 10 lit. r) din Legea nr. 42/1990, republicata, in baza certificatului eliberat de Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990, care atesta calitatea lor ori a unuia dintre parinti de "Luptatori pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989" sau de "Erou-martir" - cu una dintre mentiunile: ranit, retinut, ranit si retinut, remarcat prin fapte deosebite, insotit de brevet semnat de Presedintele Romaniei;
b) studentilor orfani, celor proveniti din casele de copii sau plasament familial, care nu realizeaza venituri;
c) studentilor bolnavi TBC, care se afla in evidenta unitatilor medicale, celor care sufera de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficienta renala cronica, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice, cei infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, spondilita anchilozanta sau reumatism articular;
d) studentilor a caror familie nu realizeaza pe ultimele 3 luni un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decat salariul minim pe economie.
Senatele universitare pot acorda si alte burse sociale, conform criteriilor si regulamentelor proprii.

9. Bursa de ajutor social se poate acorda si ocazional, in cuantumuri cel putin egale cu bursa minima, stabilite de senatul universitatii, indiferent daca studentul mai beneficiaza de alta categorie de bursa, astfel:
a) bursa de ajutor social ocazional pentru imbracaminte, care se poate acorda studentilor orfani, studentilor defavorizati din punct de vedere social, studentilor proveniti din casele de copii, studentilor proveniti din plasament familial sau din incredintare, a caror familie nu realizeaza pe ultimele 3 luni un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decat 75% din salariul minim pe economie.
Aceasta categorie de bursa de ajutor social ocazional se poate acorda aceluiasi student de doua ori in decursul unui an universitar;
b) bursa de ajutor social ocazional de maternitate, care se acorda studentei sau studentului a carui sotie nu realizeaza alte venituri decat bursele, consta intr-o bursa pentru nastere si lehuzie si o bursa pentru procurarea imbracamintei copilului nou-nascut;
c) bursa de ajutor social ocazional in caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei) (sot, sotie, copil) sau in caz de deces al studentului(ei), necasatorit(a) sau casatorit(a), cu sotie/sot care nu realizeaza venituri. Suma care se atribuie in caz de deces este stabilita de catre biroul senatului universitatii.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la bursa medicala Oana E84 Oana E84 Buna seara as dori sa știu și eu dacă copilul meu cu autism are dreptul la bursa medicală pe acest diagnostic. Va multumesc (vezi toată discuția)
Baiatul meu de 13 ani are diabet de tip 1 , poate primi bursa de la scoala? Bucur Alexandra Bucur Alexandra Buna seara .baiatul meu de 13 ani are diabet de tip 1 ..m-ar interesa daca poate lua si el bursa de la scoala ..unde anume as putea sa intreb ..si daca este o ... (vezi toată discuția)
Bursă socială facultate. ClaudiuCSI ClaudiuCSI Salutare, doresc să aplic pentru o bursa socială, venitul din cadrul familiei mele fiind unul modest și mă încadrez cu siguranță. Întrebarea este ... (vezi toată discuția)