avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovarea in grad dupa concediu crestere copil 2 ani
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovarea in grad dupa concediu crestere copil 2 ani

Buna ziua!!!
Am nascut in aprilie 2012 si am stat in concediu crestere copil 2 ani,pana in martie 2014.
Conform legii,aceasta perioada se considera si vechime in functia publica.
Insa la promovarea in grad,m-am lovit de o problema.
Conform legii 188/1999,actualizata,pentru a promova trebuiesc indeplinite cateva criterii.
-cel putin 3 ani vechime in functia publica
-sa existe cel putin calificativul "bine" la evaluarea anuala a performantelor individuale in ultimii 2 ani calendaristici
-sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata
Tinand cont ca am stat 2 ani acasa,nu indeplinesc a doua conditie.Nascand in aprilie am calificativ pentru anul 2012,dar tot anul 2013 am stat cu copilul acasa.
Cum poate legea sa acorde vechime in functie anii stati in concediu crestere copil si in acelas timp sa ceara calificative pentru acea perioada?
Ca o urmare logica,nici in anul 2015 nu voi putea promova,pentru ca mi-i se va cere evaluarea pentru anii 2013-2014.
Abia in anul 2016 voi putea sustine un examen de promovare in grad.Adica atunci cand voi avea peste 6 ani vechime in functia publica.
Va rog sa ma lamuriti de ce aceasta lacuna?
Sau legea s-a facut doar pentru mamele care stau 1 an acasa?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:28, 19 Noiembrie 2014
Legea 188/1999, art. 65. - (1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional se organizează de autoritatea sau instituţia publică, în limita funcţiilor publice rezervate promovării, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la concursul sau examenul de promovare în gradul profesional imediat superior celui deţinut, funcţionarul public trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să aibă cel puţin 3 ani vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează;
b) să aibă cel puţin 2 ani vechime în treapta de salarizare din care avansează;
c) să fi obţinut cel puţin calificativul «bine» la evaluarea anuală a performanţelor individuale în ultimii 2 ani calendaristici;
d) să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile prezentei legi.

In masura in care sunteti functionar public, vi se aplica legea 188/1999 in ceea ce priveste promovarea. Nu va ajuta cu nimic vechimea in specialitate.

Dvs. veti avea evaluare anuala a performantelor profesionale in 2 ani calendaristici consecutivi abia in 2016.
Art.65, alin.2, lit.b) din Legea nr.188/1999- abrogata

Referitor la evaluarea performantelor individuale, functionarul public revine din concediul pentru cresterea copilului la mijlocul anului 2013, are asadar evaluare partiala, pe cateva luni iar anul acesta, in decembrie se doreste promovarea in grad.
In urma unor consultari cu alte institutii publice, parerile sunt impartite, insa balanta inclina spre posibilitatea promovarii functionarilor publici chiar si daca au evaluare partiala in ultimii doi ani calendaristici.
Cum procedam?
Puteti promova in anul 2016.Indepliniti conditia de vechime pe gradul profesional insa nu aveti rapoartele de evaluare pe ultimii 2 ani consecutivi care sunt obligatorii.
@ Danaioana :

Opinia mea este ca poate promova la sfarsitul anului , intrucat are doua evaluari, chiar daca sunt partiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovarea functionarului public dupa revenirea din cc Diamondia Diamondia Buna ziua, intrebarea mea este cand poate promova in grad profesional imediat superior celui detinut, un functionar public revenit in aprilie 2013 din ... (vezi toată discuția)
Promovare functionar public ancageorgeta ancageorgeta Sunt functionar public din anul 2010- inspector , grad profesional asistent, clasa de salarizare 32. Pot promova intr-un grad profesional superior in cursul ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri privind legea 188/1999 brescanu_cristi brescanu_cristi Buna ziua. Am nelamuriri privind Legea 188/1999 privind functionarii publici la art. 65 [i]\"(1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional ... (vezi toată discuția)