avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la incasare

Pentru o firma nou infiintata in luna nov.2014 care doreste sa fie platitor de TVA prin
optiune este obligatorie aplicarea TVA la incasare? Daca da, formularul 097 se
depune sau nu? Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 18:55, 29 Noiembrie 2014
CF: ART. 134^2 Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, în cazul persoanelor impozabile care optează în acest sens, denumite în continuare persoane care aplică sistemul TVA la încasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare:

a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activităţii economice în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei, şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul, cu condiţia ca la data exercitării opţiunii să nu fi depăşit plafonul pentru anul în curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite de TVA, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul anului calendaristic;

b) persoanele impozabile, care au sediul activităţii economice în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), care se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 153 în cursul anului şi care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.
Deci,scurt si cuprinzator daca optez pentru TVA la incasare il aplic pe acesta, daca nu, nu?
Exact. Optiunea se exprima prin D097 depusa la inregistrare, concomitent cu D010.
Ultima modificare: Joi, 27 Noiembrie 2014
Alexandru Palaghia, Contabil
multumesc din suflet, o zi buna
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii tva la incasare 1-2 1-2 De la 01.01.2013 sunt persoana impozabila care aplica tva la incasare cu perioada fiscala luna.Daca de exemplu in luna aprilie depasesc plafonul de 2.250.000 ... (vezi toată discuția)
Tva vera36 vera36 am o intreprindere individuala si nu stiu daca trebuie sa ma declar platitor de tva. am emis facturi in valoare de 300 000 si am incasat de 190 000 sunt sau ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare tatiana1 tatiana1 O societate comerciala are facturi emise pentru prestari servicii ,pentru avansuri si pentru vanzare imobilizare corporala ,cumulate depasind pragul pana la ... (vezi toată discuția)