avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... MUNCA IN CENTRELE COMERCIALE IN ZILELE DE SARBATORI ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

MUNCA IN CENTRELE COMERCIALE IN ZILELE DE SARBATORI LEGALE

avind in vedere ca centrele comerciale sint deschise in zilele de sarbatori legale,si toata populatia i-si petrece timpul in aceste mall-uri,toate unitatile economice au magazinele deschise.Cum se poate evita amenda de la ITM in acest caz,articolul 141 din Codul Muncii fiind foarte interpretabil si lasat la latitudinea inspectorului ITM.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 2 Decembrie 2014
Nu cred ca aveti cum sa evitati o amenda de la ITM, in aceste situatii.

Numai daca activitatea societatii este incadrata ca fiind o activitate ce nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, in acest caz veti putea evita sanctiunile respective.

Lipsa unui text de lege care sa reglementeze exact aceste aspecte duce la interpretarea eronata a art.141 C.mun.
Art. 140

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Deci urmariti aparitia de reglementari in preajma sarbatorilor; pentru alimentatie publica au existat in fiecare an reglementari speciale. Eu am primit vizita unor inspectori ITM chiar pe 25 dec dupa amiaza (am deschis unitatea pentru intervalul 14-20). Am avut program de sarbatori afisat la usa pe toata perioada sarbatorilor iar acest program era prevazut si in ROI. Deasemenea pontajul era efectuat pentru persoanele prezente, pentru ziua respectiva.
Domnii de la ITM nu au putut decat sa constate ce frumoase erau decoratiunile.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
adema1980, utilizator
freeelis a scris:

activitatea societatii este incadrata ca fiind o activitate ce nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii


Cum se face incadrarea la activitate care nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii?
Exista vreun articol de lege unde explica aeste aspecte?

In general mall-urile impun prin contractele de inchiriere ca magazinele care isi desfasoara acolo activitatea sa respecte programul mall-ului. Poate fi acest lucru suficient pentru a demonstra ca specificul activitatii impune ca magazinul sa fie deschis daca mall-ul este deschis in zilele de sarbatori legale?

Era vorba despre art.141 C.mun,. si nu art.140 C.mun.

Daca ar fi existat text de lege, atunci ar fi fost postat. Cred ca este la latitudinea angajatorului si apoi la cea a inspectorilor ITM sa interpreteze un text de lege ambiguu.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@adema1980

Pentru alimentatie publica este foarte utila informatia furnizata de dvs.
Dar pentru haine?, pentru jucarii? cunoasteti ceva prevederi in acest sens?

Am inteles ca inspectorii ITM pot lucra pe 25 dec. Ei au alte reguli?

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale vreausalucrez vreausalucrez vreau sa lucrez de sarbatorile legale .....suntem doi asociati a unui magazin de imbracaminte vrem sa lucram dar legea nu ne permite de sarbatorile legale nici ... (vezi toată discuția)
Libere legale in privat Corina1982 Corina1982 De Rusalii am fost chemata la serviciu. Lucrez in privat la un magazin online de accesorii nunta si botez si mi-a zis ca este program normal de lucru. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Sarbatorile legale libere in sectorul privat crissty15 crissty15 Buna ziua, Sunt din Cluj,eu lucrez la o firma care are sediul in Maramures si in ziua de 1 Mai ne-a adus program normal la lucru.In momentul cand a venit ... (vezi toată discuția)