avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale firma de contabilitate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

firma de contabilitate

pentru deschiderea unei firme de contabilitate , este necesar ca administratorul firmei sa fie membru CECCAR ?? dar pentru PFA ??
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 14:30, 2 Decembrie 2014
Da, activitatea e reglementata de OG 65/1994. Infiintarea fara drept a unei astfel de societati e infractiune (exercitarea fara drept a unei profesii) pentru administrator pentru ca cel putin 50% din actiunile / partile sociale ale societatii trebuie sa apartina unui numar de cel putin 50%+1 persoane care au drept de exercitare a profesiei (membru CECCAR) iar administratorul trebuie sa fie si el in mod obligatoriu membru CECCAR. Actiunile trebuie sa fie nominative. Dealtfel nici nu veti fi inscris de catre ONRC, pentru ca va trebuie dovezi ca sunteti membru CECCAR.

Pentru PFA e suficient sa aveti diploma de studii de specialitate, dar nu veti putea tine evidenta contabila decat societatilor care se califica pentru aplicarea contabilitatii simplificate.
E obligatoriu. Iar un expert nu poate fi administrator decat la o firma de conta. Cel putin asa era acum cativa ani buni.
MarianBratu a scris:

E obligatoriu. Iar un expert nu poate fi administrator decat la o firma de conta. Cel putin asa era acum cativa ani buni.

Nu stiu sa existe in prezent aceasta incompatibilitate. Expertul e incompatibil in schimb daca face lucrari profesionale in calitate de membru CECCAR pentru firma la care e si administrator.
Deci daca e administrator la o alta firma, cu alt obiect de activitate, nu poate efectua expertize pentru ea, nu poate avea nicio relatie de tip contractual in calitate de expert contabil cu acea firma. Poate fi insa angajatul acelei firme in baza diplomei de licenta.
Exemplu: expertul contabil T se afla in stare de incompatibilitate daca incheie contract de prestari servicii (sau de certificare bilant) cu firma Alfa al carei administrator si asociat majoritar e fratele sau. Dar se poate angaja pe postul de director economic si semna bilantul in aceasta calitate.
Acum 8-10 ani intrebasem eu la CECCAR si un expert (sau contabil autorizat) poate sa faca parte din mai multe firme de conta dar poate administra doar una la cealalta poate fi doar asociat. Iar administratorul trebuia sa aibe minim 50+1 parti sociale.

Avea si logica. Ca sa profesezi nu ai nevoie decat de o forma de organizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare societate contabilitate lidiahuiban lidiahuiban PENTRU A INFIINTA O SOCIETATE CARE ARE COD CAEN 6920 - ACTIVITATI DE CONTABILITATE SI AUDIT, TREBUIE NEAPARAT SA FII MEMBRU CECCAR, SAU POTI INFIINTA O ASTFEL ... (vezi toată discuția)
Firme contabilitate Cosmin C Cosmin C Buna ziua, As dori sa stiu ce avize sunt necesare si care este procedura care trebuie urmata pentru ca o firma sa poata tine contabilitatea unei alte ... (vezi toată discuția)
Cine semneaza bilantul CAMELIADORI CAMELIADORI daca am un srl cu activitate financiar contabila pot semna bilantul sau imi trebuie un expert (vezi toată discuția)