avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firme contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firme contabilitate

Buna ziua,

As dori sa stiu ce avize sunt necesare si care este procedura care trebuie urmata pentru ca o firma sa poata tine contabilitatea unei alte firme printr-un contract de prestari servicii.


Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cosmin C , utilizator 15:08, 20 Aprilie 2009
In primul rand, firma prestatoare de servicii contabile trebuie sa fie inscrisa in tabloul CECCAR, sa aiba cod caen 6920.
Sa zicem ca are ca si activitate secundara cod caen 6920. Are dreptul sa se inscrie in CECCAR ? Daca da , care este procedura si ce alte criterii mai trebuie sa indeplineasca ?

:D
1. Expertii contabili si contabilii autorizati isi pot exercita profesia individual, in cabinete proprii, ca salariati intr-un cabinet sau la o societate comerciala recunoscuta de Corp sau se pot constitui in societati comerciale, potrivit legii.

2. Caracteristicile societatilor comerciale sunt date de conditiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca, potrivit art. 8 al Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 si anume:

- Sa aiba ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil si/sau de contabil autorizat.

Aceasta conditie imperativa exclude inscrierea in contractul de socie­­­tate si statut, ca obiect de activitate distinct, a unor activitati eco­nomice sau comerciale.

- Majoritatea actionarilor sau asociatilor sa fie experti contabili si sa detina majoritatea actiunilor sau a partilor sociale.

Pentru respectarea principiului independentei profesiei si pentru protejarea membrilor Corpului de orice presiune din interiorul societatii comerciale de expertiza contabila sau de contabilitate care ar putea aduce atingere acestui principiu, prin majoritatea actionarilor sau asociatilor in cadrul socie­tatilor comerciale de expertiza contabila sau de contabilitate se intelege ca cel putin 51% din numarul membrilor sunt experti contabili si / sau contabili autorizati membri ai Corpului. Prin detinerea majoritatii actiunilor sau partilor sociale de catre experti contabili sau contabili autorizati se intelege, de asemenea, ca cel putin 51% din numarul si valoarea lor totala sunt detinute de experti contabili si / sau contabili autorizati, membri ai Corpului.

In conformitate cu prevederile art.14 din Legea nr.31/1990 republicata, o persoana fizica sau o persoana juridica, membra a Corpului, nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate de expertiza contabila si/sau contabilitate. O societate, membra a Corpului, cu raspundere limitata, nu poate avea ca asociat unic o alta societate, membra a Corpului, cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.

- Consiliul de administratie al societatii comerciale sa fie ales, in majoritate, dintre actionarii sau asociatii membri ai Corpului.

Si in sensul acestei conditii, prin majoritate se intelege ca in alcatuirea consiliului de administratie al societatii comerciale cel putin 51% dintre actionari sau asociati sunt membri ai Corpului.

Regulile, drepturile, obligatiile si raspunderile stabilite de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale se aplica si societatilor comerciale de expertiza contabila sau de contabilitate, consiliilor lor de administratie sau adminis­tra­torului unic.

Pentru a-si pastra neatins principiul independentei, societatile comer­ciale membre ale Corpului nu pot avea participari financiare in unitati patrimoniale industriale, comerciale, agricole, bancare sau de asigurari si nici in societati civile.

- Actiunile sau partile sociale ale societatilor comerciale de expe­r­tiza contabila sau de contabilitate trebuie sa fie nominative si orice nou asociat sau actionar trebuie sa fie admis de adunarea generala.

Firma poate fi inscrisa in CECCAR daca actionarul majoritar este expert contabil sau contabil autorizat membru CECCAR.
Multumesc de informatie :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare societate contabilitate lidiahuiban lidiahuiban PENTRU A INFIINTA O SOCIETATE CARE ARE COD CAEN 6920 - ACTIVITATI DE CONTABILITATE SI AUDIT, TREBUIE NEAPARAT SA FII MEMBRU CECCAR, SAU POTI INFIINTA O ASTFEL ... (vezi toată discuția)
Infiintare sc un sfat denisa2011 denisa2011 buna ziua am intentia de a infiinta un SRL, o firma de contabilitate, resurse umane, consultanta, aproape tot; Problema este ca nu sunt contabil autorizat, ... (vezi toată discuția)
Daca am o firma de consultanta nefiind membru ceccar pot tine contab lylyan lylyan Buna ziua Sunt angajata ca si economist. Nu sunt membru ceccar. Firma la care sunt angajata are ob sec de activitate evid contabila si al ob. ... (vezi toată discuția)