avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dividende
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dividende

Buna ziua,
Intrebare: O asociatie non profit poate sa dea dividende membrilor?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:51, 10 Decembrie 2014
Dividendele tin de o activitate economica si sunt o impartire a profitului.
Profitul care se inregistreaza la ong ramane acolo si se utilizeaza pentru atingerea scopului si obiectivelor asociatiei.
Asociatia (urbariala) are o concesiune din care primeste o suma de bani. Dar conform noilor dispozitii legale dividendele se investesc in scopul asociatiei. Scopul asociatiei este administrarea suprafetelor de padure si pasune detinute.Asadar, se pot da dividende (ma refer la bani) sau nu?
Stiu ca sunt asociatii infintate si in baza legii 18/1991. acolo cred ca se poate redistribui membrilor veniturile realizate.
Un ONG functionand pe OG 26 / 2000 prin definitie nu poate da divedente membrilor, este chiar elementul definotoriu fundamental care diferentiaza de o structura cu scop lucrativ. Composesoratele, obstile, asociatiile urbariale etc. sunt supuse, dupa caz, COdului silvic roman din 1910, Legii ungare XIX / 1898 sau altor acte normative vechi care le-au guvernat in perioada interbelica, pentru ca asa a prevazut in mod iresponsabil Legea 1 / 2000 lasand in urma un haos legislativ. Nestiind ce cadru legal sa aplice, au fost cazuri cand diverse instante au inregistrat acele organizatii de tip special tot pe baza OG 26 / 2000 desi exista incompatbilitate clara pentru ca prin definitie OG 26 / 2000 vizeaza activitati fara scop patrimonial, pe cand respectivele categorii de organizatii prin definitie au ca scop tocmai administrarea proprietatii comune devalmase a membrilor, in scopul valorificarii ei economice. Prin urmare daca nu e vorba de o asociatie ”obisnuita” constituita pe OG 26 / 2000, ci de una speciala de tipul anterior amintit, este admisibila distribuirea de dividente. Dar ar fi trebuit sa precizati ce tip de asociatie este...

Alte discuții în legătură

Legea 1/2000 sau og 26/2000 Marian Mitica Marian Mitica Obstile au fost infiintate in baza legii 1/2000.Obstile figureaza inscrise in Registrul special al obstilor .De ce in aceste conditii toate instantele de ... (vezi toată discuția)
Radiere ong-obste cristina_vl cristina_vl Buna ziua, As dori sa stiu care sunt pasii necesari radierii unei Obsti (inteleg ca intra in categoria ONG-urilor). Ma intereseaza care sunt pasii, ce ... (vezi toată discuția)
Statut asociatie ,, obste'' king peter king peter Poate o asociatie ,, obste de mosneni\'\', infiintata in anul 2000 in baza art 2 din Legea 21/1924, care nu a avut niciodata inregistrate [2018] organele de ... (vezi toată discuția)