avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare bani pentru un cont inchis in locul altei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare bani pentru un cont inchis in locul altei persoane

Buna seara!
Va prezint urmatoarea situatie:

O familie formata din 3 membri: cei 2 soti si baiatul lor de 25 ani.
In urma cu 7 ani, sotul face un imprumut la o banca oarecare. Timp de 2 ani acesta isi plateste ratele, dupa care isi lasa serviciul balta, la fel si ratele pe care trebuia sa le achite. Intre timp dosarul ajunge la un executor judecatoresc. Se face o refinantare, iar ratele incep sa fie achitate de sotie timp de 2 ani si jumatate, dupa care sunt achitate de catre baiat timp de alti 2 ani si jumatate. Intr-un final, baiatul achita intreaga suma de 30.000 RON (300 milioane lei vechi) pentru a inchide dosarul si a nu se ajunge la executarea silita.
Intre timp cei 2 soti au divortat si urmeaza sa se faca partajul.
ISI POATE RECUPERA BAIATUL, DE LA TATA, SUMA PLATITA CATRE BANCA, atat timp cat exista dovada platii intregii sume si dovada care atesta ca tatal nu a avut niciun loc de munca in ultimii 5-6 ani?
Daca da, atunci care ar fi procedurile legale?

Va multumesc anticipat!



Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
Dinte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dinte , utilizator 20:08, 10 Decembrie 2014
Băiatul poate solicita restituirea sumei acordate in favoarea parinților, daca face dovada achitării acesteia.
Va multumesc pentru raspuns, Doamna Silvia!
Insa, baiatul nu a acordat suma in favoarea parintilor, ci in favoarea tatalui pentru a nu se ajunge la executarea silita a imobilului. Acum, baiatul ar vrea sa obtina intreaga suma de la tata, pentru ca lui i-a achitat banca, mama acestuia neavand nicio legatura cu banca..
Poate fi tatal obligat sa-i restituie baiatului intreaga suma in momentul partajului celor 2 soti?

Da, baiatul poate face dovada platii cu ordinul de plata. Dosarul de executare a fost bineinteles, inchis, iar chitanta a fost completata cu datele titularului de cont, adica ale tatalui (presupun ca nu are importanta din moment ce, pe ordinul de plata sunt trecute datele celui care a efectuat plata intregii sume).



Baiatul si-a imprumutat parintii (pe amandoi). Creditul a fost al ambilor parinti. Deci baiatul poate cere restituirea a 1/2 din suma imprumutata de la tata si 1/2 de la mama sau toata suma din ceea ce se imparte intre parinti. Au un apartament si acesta se vinde atunci baiatul primeste suma cu care a imprumutat si restul se imparte intre soti. Dar doar prin intelegere sau mediere. Daca nu exista, doar prin proces. Mama poate cere separat o parte mai mare din masa partajata pentru ca tatal nu a mai contribuit cu nimic, dar iara daca nu exista intelegere se ajunge la proces. Daca exista intelegere se poate rezolva partajul prin notar cu costuri minime.
Fiul poate recupera suma plătită de la ambii părinți în cote proporționale cu sumele neachitate de aceștia la creditul inițial.
Dacă suma achitată de fiu corespunde în totalitate cotei neachitate din credit ce se cuvine tatălui, acesta va putea pretinde acestă sumă doar de la tată.

Bineînțeles că pentru toate aceste calcule / cote plătite de unul sau de celălalt dintre părinți, într-un eventual proces, vor trebui administrate probe.
Dar al cui era creditul, daca tatal l-a facut, pe ce l-a cheltuit, cine stia de el si e ce sustineti ca era doar al lui?

Alte discuții în legătură

Punere imobil in executare frank_kvitta frank_kvitta Stimati colegi forumisti,va cer ajutorul intr-o speta care ma depaseste. Este vorba despre o familie,pe care o cunosc,si incerc sa ii ajut cat ... (vezi toată discuția)
Creditele de nevoi personale se pot împarti la partaj? M343 M343 Bună ziua! Haideți sa va prezint familia mea neobișnuită! Părinții mei au divorțat recent. Au fost împreună 20 de ani, timp în care au dorit sa ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului si împărțirea bunurilor alinaneacsu89 alinaneacsu89 Buna ziua De 9 ani sunt împreuna cu tatăl copilului, timp de vreo 5 ani am stat in concubinaj acasa la părinții mei , ei au decedat si casa părintească ... (vezi toată discuția)