avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea 304/2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea 304/2008

Am aflat de curand de existenta Legii 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008) si am citit-o. Am vazut ca prevede un spor de incordare psihica de 25% pentru activitatile desfasurate in unitatile de urgenta neurvasculare, de neurologie si neurochirurgie, plus un spor pentru conditii deosebit de pericuoase de 50 – 100%, pentru medicii din specialitatile chirurgicale (art. I pct. 12 alin.1 lit.c) si e) din OUG 115/2004 modificată prin punctul 2 al Legii 304/2008).

In octombrie 2008 – martie 2009 am efectuat stagiul de neurochirurgie in SCJU Constanta, a carui angajata sunt, ca medic rezident in specialitatea neurologie. Am primit, in toata aceasta perioada, un spor de 15%. Ulterior am intrat in concediu de maternitate si indemnizatia de maternitate mi s-a calculat in functie de veniturile realizate.

Am banuiala ca ar fi trebuit sa mi se acorde un spor mai mare, si intentionez sa cer acest lucru spitalului, insa am niste nelamuriri:

- De la ce data se aplica Legea 304/2008 (M.Of. nr.848/17 decembrie 2008)?
- Este aplicarea ei conditionata de aparitia unor norme metodologice?
- Clinica de neurochirurgie a unui spital clinic judetean de urgenta e cuprinsa in sintagma „ unitătile de urgenta neurovasculare, de neurologie si neurochirurgie “?
- Sporul de 50% se acorda pentru medicii de specialitate chirurgicala. Eu sunt rezident in specialitate medicala, dar am facut un stagiu de specialitate chirurgicala. Pana acum, am primit sporul sectiei in care am lucrat, dar nu stiu in ce baza legala. Ar trebui sa primesc si eu sporul de 50%, ca rezident efectuand stagiu chirurgical?
- Sporul de incordare psihica si cel pentru conditii deosebit de periculoase sunt distincte si se insumeaza? Sau se acorda doar sporul mai mare?
- In cazul in care mi s-ar cuveni un spor mai mare decat cel primit, de 15%, as putea cere si recalcularea indemnizatiei de maternitate?

As fi recunoscatoare daca cineva mi-ar putea raspunde macar in parte.
Cel mai recent răspuns: andrada16 , utilizator 16:38, 13 Iulie 2009
Nu are nimeni nici o idee? Macar o parere mi-ar fi de folos...
1. Legea nr.304/2008 a intrat in vigoare la data de 6 decembrie 2008.
2. Aplicarea acesteia nu este conditionata de emiterea unor norme metodologice, intrucat prin aceasta lege a fost aprobata Ordonanta Guvernului nr. 17 din 30 ianuarie 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, adoptata in temeiul art. 1 pct. V.2 din Legea nr. 373/2007 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 83 din 1 februarie 2008, cu modificari si completari.
3. pentru activitatile care se desfasoara in unitatile de urgenta neurovasculare, de neurologie si neurochirurgie si care solicita o incordare psihica foarte ridicata, precum si pentru personalul din unitati, sectii si compartimente de boli infectioase, neonatologie, sali de nastere si din laboratoarele de analize medicale, care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase, un spor de pana la 25% din salariul de baza. Procentul de 25% este cel maxim care se poate acorda, ordonatorul de credite avand posibilitatea de a acordare un procent mai mic.
4. Cele doua sporuri sunt distincte.
5. pentru conditii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologica, TBC, SIDA, dializa, personalul sanitar de la camerele de garda din spitalele de urgenta, personalul incadrat in blocul operator, precum si medicii de specialitate chirurgicala, in punctele de transfuzii din spital, in laboratoarele de cardiologie interventionala, in laboratoarele de endoscopie interventionala, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular si neurologica, psihiatrie, medicina legala, asistenta medicala de urgenta si transport sanitar, acordata prin serviciile de ambulanta si structurile de primire a urgentelor - UPU-SMURD, UPU si CPU -, sectii si compartimente de ATI si de terapie intensiva, sectii si compartimente de ingrijiri paleative, epidemii deosebit de grave si altele asemenea, stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, cuantumul sporului este de 50-100% din salariul de baza. Nivelul sporului se stabileste de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetul de venituri si cheltuieli."
Eu stiu ca Legea 304/2008 se aplica cu Ordinul nr. 168/2008 -modificarea Ordin Ministrului Sanatatii nr. 721/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de baza - OUG nr. 115/2004.
Nivelul sporului se stabileste asa cum a scris freeelis plus Directia de sanatate publica.
la clinica mea nu se acorda acest spor pe motiv ca nu ezista metodologia de aplicare
cea anterioara (ordinul 1068 prin care se reglementeaza aplicarea ordonantei 17/2008) nu pare sa fie buna pt conducerea spitalului pe motiv ca specialitatea mea este adaugata doar in legea 304, nefiind mentionata in ordonanta 17 si deci nici in ordinul 1068
nu pot combate acest "motiv" pt simplul fapt ca nu am nimic scris/publicat care sa confirme ca se poate "extinde" acea reglementare si la specialitatile medico-chirurgicala adaugate ulteior

daca cineva ma poate ajuta cu un sfat, o lege/specificatie scrisa si publicata cu care sa merg in mana la conducerea spitalului

Cu multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor sanatate Elym92 Elym92 Buna ziua! Sunt angajata la unitatea de transfuzii a SCJM. Am solicitat sporul care mi se cuvine in baza Legii 330/2009 Art.13 litera E. Raspunsul a fost ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite sporuri neacordate sclify sclify Lucrez in onco-hematologie iar din lipsa personalului se lucreaza ore suplimentare foarte multe iar pe langa lucrul acesta mai este si periculos ca se ... (vezi toată discuția)
Sanatate-legea 304/dec 2008 andrada16 andrada16 pe scurt, s-a adoptat o lege, legea 304/dec 2008 care vine ca o completare a ordonantei 17/01.02.2008 cu privire la categoriile care beneficiaza de spor pt ... (vezi toată discuția)