avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanda legala Creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanda legala Creanta

Am fost bunul samaritean si am renovat o cladire a unei persoane. Eu am suportat toate cheltuielile, urmand ca prin contract el sa plateasca tot la sfarsit.
Am terminat lucrarile si pauza plata (50.000 Euro). Ca nu are, ca nu poate, ca sa-mi dea in rate etc.
Am deschis actiune si instanta mi-a dat castig de cauza iar acum sunt in recurs si urmeaza sa ma judec in ianuarie.
Am citit in codul civil ca pot avea dreptul la o dobanda penalizatoare (art 1535) .
OG 13/ 2011 reglementeaza acest aspect.
Ce nu inteleg eu : dobanda se refera atat la cea remuneratoare (desi prin contract noi nu am convenit nimic de vreo dobanda) cat si cea penalizatoare ?
Se calculeaza din momentul in care am terminat lucrarile si nu a fost platit pretul sau din momentul deschiderii actiunii ?
Cum o cer ? Solicit pur si simplu instantei ? Trebuie un expert contabil sa-mi faca un calcul ?
Am termen pe 15 ian si vreau sa ma duc pregatit cu toate actele, cred ca ne judem si asa s-a amanat de 2 ori pana acum
Cel mai recent răspuns: Adrian_Gorj , utilizator 20:11, 30 Decembrie 2014
sunt surprins ca ati facut dovada dreptului de proprietate asupra creantei pretinse!
Pai nu era dreptul meu ? Doar i-am facut si nu mi-a platit nimic.
Este posibil sa pierd in recurs ??? Doamne fereste sper ca nu..
Nu stie nimeni ce sa fac?
habar nu am ce sa faci!
insa observ ca ne induci in eroare...

sau aduci in discutie aiurea og/13/2011

probabil recursul urmeaza sa fie admis si actiunea respinsa avand in vedere considerentele expuse de dvs aici
In principiu, sunt aplicabile prevederile OG nr.13/2011, care reglementeaza posibilitatea obtinerii dobanzii legale in situatia in care, prin contract, nu s-a prevazut alt nivel al dobanzii.

Spun in principiu deoarece nu stiu daca ati prevazut in contract si ati solicitat, prin cererea de chemare in judecata, obligarea paratului la plata dobanzii legale (atat cea remuneratorie, cat si cea penalizatoare, lucru pe care l-ati fi putut face in temeiul ordonantei amintite daca raportul juridic s-a nascut dupa intrarea ei in vigoare).

Datele oferite sunt prea sumare pentru un raspuns complet. Discutati speta, in mod concret, cu un avocat.

Oricum, daca informatiile oferite sunt corecte (aveti un contract, v-ati indeplinit obligatiile asumate), nu vad cum ati putea pierde in calea de atac.

Alte discuții în legătură

Dobanzi moratorii prin actiune separata?? aidu aidu Instanta a admis dobanzi legale. Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii?? Sau s\'a prescris?? (vezi toată discuția)
Rata dobanzii penalizatoare in raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ JohnnyBRB JohnnyBRB Intrebare pentru cunoscatori: 1). In legea 230/2007 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari), la Art. 49 alin.(1) ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala Mirnea Luiza Mirnea Luiza Am semnat un contract de prestari servicii de proiectare, in calitate de beneficiar, in februarie 2010, am achitat un avans si nu mi s-a prestat acel serviciu ... (vezi toată discuția)