avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Diurna la pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Diurna la pfa

Pot fi deduse cheltuielile cu diurna in cazul PFA-ului, atunci cand activitatea se desfasoara pe durata mare de timp in afara localitatii de domiciliu ?
Cel mai recent răspuns: gabrielita , utilizator 12:49, 8 Februarie 2015
Da. Cititi material din data de 03.10.2014 : www Cabinete expert.ro Blog Contabilitate "Deductibilitate diurna - raspuns oficial ANAF"
Va multumesc
Atentie ! Sunt in aceeasi situatie ,am facut adresa la Min Fin Publ si am primit raspuns oficial ca DIURNA se acorda doar personalului salariat. In adresa ANAF Cluj se spune ca acest gen de cheltuiala este deductibila daca este facuta in scopul optinerii de venituri taxabile si daca au ca suport DOCUMENTE care sa ateste cheltuiala. Pentru salariat se acorda diurna ca suma totala fara a fi necesara justificarea, dar ptr PFA trebuie facuta justificarea cu documente. Asta in cel mai bun caz .Raspunsul MFP a fost clar ,este o chelt ded fiscal doar ptr salariati .Raspunsul ,sau sa-i zic comentariul ANAF Cluj ,nu va apara de o alta interpretare a unui organ de control ANAF ,la ei cate bordeie atatea obicee. Cel mai bine ,ca sa va acoperiti cat de cat ,sa aveti chitante ,facturi ,bonuri magazin ,bilete transport etc ,asa aveti sansa de a trece mai bine de control. Am citit si diverse hotarari judecatoresti in care nu s-a dat castig de cauza pers fizice autorizate privind diurna, invocandu-se prevederea din CF si Norme, dar ca nici macar nu avea documente justificative care sa stea la baza inregistrarii cheltuielii. Este o problema delicata care pot crea necazuri. Si eu am inregistrat cheltuiala cu diurna, dar am rectificat, iar acum trec pe cheltuieli chitante ,bonuri ,bilete trasp ,taxi etc facute in afara tarii .
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
george-neagu, moderator
Este firesc ca deplasarea sa fie efectuata in scopul realizarii de venituri taxabile.Justificarea cu documente se refera la existenta ordinului de deplasare,stampilat si semnat de catre reprezentantul firmei unde se face deplasarea,la care se anexeaza biletele de transport si actele de cazare.
Intrebarea se referea la DIURNA ,nu la cheltuieli cu transportul si cazarea ,tratamentul fiind diferit .Diurna se acorda fara a fi necesara prezentarea de documente justificative ,ci o suma fixa reglementata ,si se acorda doar salariatilor ,astfel este cheltuiala deductibila fiscal alaturi de documentele de cazare si transport ,bineinteles toate sa se regaseasca anexa la ordinul de deplasare .Pentru PFA toate cheltuielile facute de catre titularul de PFA se considera deductibile fiscal daca se ataseaza ordinului de deplasare documente care sa ateste fiecare cheltuiala ,nicidecum diurna ca suma fixa reglementata asa cum se procedeaza in cazul salariatilor .Este o anomalie ,ca sa nu zic o discriminare ,total ilogica ,pe care am reclamat-o la Guvern ,Min Fin ,dar mi s-a spus un NU tovarasesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate cheltuieli deplasare pfa lianar lianar Buna ziua, Sunt PFA-cod CAEN 7490 si prin natura activitatii efectuez destul de multe deplasari in tara (cca.10 zile pe luna) Va rog sa-mi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)
Decont de cheltuieli extern contacafe contacafe Buna ziua! In urma unei deplasari externe am intampinat urmatoarele situatii si nu stiu cum ar fi corect sa procedez: -au plecat in deplasare doi angajati cu ... (vezi toată discuția)
Delegare CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua Am citit articolul de astazi cu delegarea si detasarea, dar se refera numai la salariati. Eu am infintat un PFA, unde lucrez mult in teren, drept ... (vezi toată discuția)