avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Buna ziua! In Iulie 2013 am intentat divort sotului meu pe fondul neintelegerilor,abuzurilor psihice si consumului de alcool. In urma relatiei precizez ca avem si o fetita de 3 ani jumate. O jumatate de an mai tarziu la stabilirea primului termen ne-am impacat si am retras actiunea de divort. Urmand acelasi tipar al problemelor cu el am decis de comun acord sa ne incheiem casnicia la notar. Ceea ce s-a si intamplat in data de 20.07.2014. Am decis sa avem custodie comuna asupra minorei,am convenit asupra 2 weekenduri pe luna,sarbatori impartite etc. insa nimic din acestea nu sunt stipulate in conventia incheiata la notar. Minora a stat la domiciliul parintilor mei din Severin din aprilie 2013 pana in septembrie 2014. Din Septembrie 2014 s-a respectat intelegerea notariala doar ca in weekendurile in care a luat-o (el sta cu parintii) de 3 ori mi-a adus-o racita acasa,in urma unor discutii in luna decembrie a luat-o un singur weekend si cel de-al 2-lea a refuzat sa o ia pe motiv ca va veni sa o viziteze,dovada ce o am in scris. La inceputul acestei luni a inceput sa ma ameninte ca ma va da in judecata,ca ma va distruge. Nu vrea sub nicio forma sa repsecte programul copilului,binele,sanatatea si interesele ei superioare. Nu o suna,nu se intereseaza de ea,nu a fost prezent nici macar la serbarea ei de craciun si acum ma ameninta ca va merge in instanta. Nu vreau sa ii permit sa o foloseasca ca pe o arma impotriva mea. Ce credeti ca e de facut?! Se poate sa obtinua custodie daca mergem in proces avand in vedere ca el a fost practic inexistent in viata ei?! Pot sa-l actionez eu in instanta si pe baza dovezilor si martorilor sa obtin custodie exclusiva?!
Cel mai recent răspuns: OlgutaC , utilizator 17:09, 8 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1.Daca ati divortat de jumatate de an si fetita are 3 ani si jumatate - nu puteti spune ca tatal e practic inexistent in viata ei ... ba chiar in ultimele 3 luni a fost si doar singura cu tatal ei in we in care a fost la el ... Nu zic ca e un tata ideal, dar n-aveti sanse sa obtineti autoritate parinteasca unica, si chiar de ati obtine nu v-ar folosi la nimic, caci programul de relatii personale e alta problema si nu e afectata de exercitarea autoritatii parintesti.
Iar suspendarea relatiilor personale dintre tata si copil e asa de greu de obtinut ca nici nu vreti sa incepeti.

2. Incercati sa nu mai percepeti judecatoria ca pe o amenintare, iar daca tatal spune lucrurile ca pe o amenintare explicati-i ca a stabili un program de relatii personale nu e o amenintare ci o normalitate si ca ati putea merge impreuna si sa stabiliti un program de comun acord. Judecatorii nu sunt ca sa va distruga pe dvs, pe tatal fetei sau pe fata. Judecatorii sunt ca sa gaseasca o solutie acolo unde dvs si dl nu reusiti sa gasiti una multumitoare.
Nu vad cum v-ar distruge un proces pentru stabilirea programului de vizita.

Ca a adus-o de 3 ori racita nu e motiv sa nu i-o mai dati: copila mea a mers anul asta la gradinita 2 zile si de ieri e acasa cu febra. Peste 5 zile cand s-o face bine, o s-o mai duc 1-2 saptamani si apoi o sa se imbolnaveasca iarasi. Nu e motiv sa n-o mai duc. Ba chiar imbolnaviri usoare si dese (ii curge nasul si face o zi febra) sunt mai de dorit la copiii mici decat sa se imbolnaveasca o data si atunci sa ajung la spital.
(ca fapt divers in aceasta toamna au circulat o serie de virusi foarte molipsitori, nu doar copiii au fost afectati, mai toti colegii mei de serviciu au fost raciti intr-o forma sau alta, cu complicatii catre ureche sau catre plamani - toti continua sa vina la serviciu)
Dati-i haine mai groase, mai adecvate locului in care merg, invatati fata sa se incalte, sa -si puna caciula cand iese afara, etc, tot ce credeti ca are nevoie ca sa nu mai raceasca, si lasati-o sa se duca la tatal ei.



Va multumesc foarte mult pentru raspuns insa tot ce ati spus Dvs. aici este deluzoriu in cazul meu. Este idealistic ca 2 parinti divortati care nu s-au inteles in timpul casniciei sa se inteleaga chiar mai bine dupa desfacerea ei si sa stea impreuna sa pice de comun acord cu privire la tot ce e necesar ca un copil sa creasca armonios. Am 28 de ani,3 ani de casnicie si 1 de relatie inaintea casniciei. Am fost injurata in moduri inimaginabile,am fost data afata cu copil cu tot la ora 3 dimineata doar pentru ca era baut,am fost traumatizata nopti intregi cu tipete si scandaluri chiar si cu un copil de 1 an in brate. Chiar credeti ca e posibil sa ajung la o intelegere cu o persoana al carui singur scop e sa-mi faca mie rau? Care nu da 2 bani pe acest copil,care nu are niciun fel de relatie cu acest copil. Este departe de ceea ce inseamna notiunea de "tata". Degeaba sunt eu dispusa sa ajungem la un consens in ceea ce o priveste daca el nu isi doreste acest lucru. Cel mai probabil se va ajunge in Instanta,cred ca un program de vizitare stabilit de un organ superior va fi cel mai bun lucru in cazul de fata...
In luna Aprilie 2013 fetita a mers la parintii mei in alt oras deoarece amandoi lucram. Eu am stat cu el in casa socrilor. Era o solutie temporara deoarce planuiam sa ne luam un apartament sau cel putin eu imi doream ca acest lucru sa se intample deoarece mi se pare normal ca fiind tineri sa stam noi impreuna cu copilul. Odata cu plecarea ei relatia dintre noi a devenit din ce in ce mai rea pana la punctul in care am intentat divortul. Ne-am impacat in luna martie a acestui an si am mai incercat de dragul copilului cu aceleasi rezultate din pacate pana s-a ajuns la notar. Din Martie 2014 pana in septembrie 2014 am un teanc de bilete de tren pentru ca odata la 1 sapt sau 2 mergeam sa-mi vad fetita. El nu a mers,nu a sunat ... nimic. Deci da pot zice ca a fost inexistent. Nu stiu ce ati inteles dar din Septembrie pana in Decembrie a avut-o cate 2 weekenduri pe luna,acces nelimitat la telefon chiar si permisiunea de a veni in vizita. Nu caut sa intrerup relatiile dintre ei,dar nu pot sa il fortez sa ii pese sau sa se implice in viata ei.
"Ca a adus-o de 3 ori racita nu e motiv sa nu i-o mai dati:" Nu am zis nici clipa ca nu o mai dau. Ceea ce am discutat si cu el pe tema asta el ajungand la decizia de a nu o mai lua la el si de a veni in vizita. Fetita a fost perfect sanatoasa vineri cand a luat-o la el acasa si duminica mi-a adus-o intr-o stare deplorabila,cu febra,varsaturi. A trebuit cate 1 saptamana dupa fiecare din aceste episoade sa o tratez cu antibiotice plus suferinta ei si noptile nedormite. Faptul ca a facut bronsita cronica dupa un weekend dupa ce 1 sapt a fost sanatoasa la gradintita poate fi adevarat...odata...de trei ori deja nu mai e o coincidenta. Multumesc de sfat si de raspuns...
Doamna, e o problema faptul ca un copil cu doi parinti statea la bunici. Presdupun ca fara vreounul dintre ei?
Asta dezavantajeaza in instanta parintele la care este stabilita locuinta minorului insa, in afara de asta, chinuie saracul copil cu un sentiment de abandon crunt la 3 ani.
In privinta racelilor, nu stiu in ce masura acele raceli sunt datorate tatalui sau altor factori, depinde de multe. Pana si stresul copilului conteaza.
Oricum, este o varsta la care un copil raceste 3 luni toamna si alte 3 primavara... mai ales daca merge la gradinita. Faptul ca raceste este un indice ca organismul ei raspunde unor microbi externi si fabrica anticorpi, are reactii normale si, in timp, asta duce la formarea sistemului imunitar.
Daca sunt raceli si nu chestiuni grave de rezolvat cu internari si antibiotice, sunteti un caz fericit.

Pe de alta parte, inteleg suferinta dv. anterioara, e greu de trecut peste ce descrieti si asta numai imi pot imagina. Totusi, nu stiu cum e ideal, dar real este mult mai greu pentru doi fosti soti sa se inteleaga post-divort. Depinde si de cultura, asa e cultura romana.

Nu inteleg cu ce anume va ameninta domnul in instanta, ca ce? Ca vrea copilul? I-l dati, nu? Ca altceva ce? Doar ca merge in instanta este (momentan doar teoretic) un potential risc de amenda pentru actiuni introduse ca sa hartuiasaca...

In ce masura copilul, gardul sau instanta sunt folosite de fostul dv. partener ca arme impotriva dv. tine numai si numai de dv. si de nimeni altcineva. Va sfatuiesc sa apelati la un psiholog specializat in relatii traumatizante sau, in cazul ca financiar e mai dificil asta, la un ONG care consiliaza persoane iesite din acest tip de relatii.
Succes, reveniti sa ne spuneti cum au evoluat lucrurile.

Alte discuții în legătură

Doresc un sfat - minor traumatizat ContSters302913 ContSters302913 azi 21 09 2014 a venit fetita de 3 ani jumate de la domiciliul tatalui (fiind zi de vizita),foarte traumatizata daca pot spune sau nu stiu eu cuvintul potrivit ... (vezi toată discuția)
Drepturi de custodie manyyy manyyy Buna ziua! Sunt divortat iar mama fetitei mele a primit custodia copilului. Din anumite aspecte nu am fost prezent la divort, deci nu am un program de vizita. ... (vezi toată discuția)
Custodie comună cu drept de vizita 6 ore pe luna Grigoran Grigoran Sotul meu are o fetita din prima căsătorie și are custodie comuna și program de vizita 3 ore in prima săptămână din luna și 3 în a treia vrem sa ... (vezi toată discuția)