avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata contributiilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata contributiilor

Am lucrat la un angajator care in cim a trecut un salariu mai mic decat cel platit in mana,ca sa nu plateasca impozite la stat.Dupa un timp a intrdus o noua grila de salarizare:salariu fix(mai mic cu 40%fata de cel initial) + bonificatii vanzari,totul platit in mana.Dupa incetarea contractului mai avea de plata o suma de bani reprezentand bonificatii vanzari(aveam inscrisuri semnate cu aceste sume).O parte din suma a platit-o esalonat conform unei intelegeri amiabile.Restul a platit-o prin executare silita ,dupa de am castigat procesul.Pot sa cer in instanta sa-mi plateasa si contributiile si impozitele aflate in sarcina sa si cele datorate de salariat pentru veniturile reale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 26 Ianuarie 2015
Trebuia sa solicitati acest lucru odata cu promovarea acelui litigiu.

In acest sens, puteti face o sesizare la ANAF privind neplata contributiilor.

Am dreptul sa initiez doar un litigiu?
Nu pot sa initiez un nou litigiu cu alta cerere diferita de cea din primul litigiu?
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Se poate invoca prescriptia dreptului la actiune.
Sunt inca in termenul de 6 luni de la litera e).
Ultima plata a fost facuta in dec 2014.De aici curge termenul?
Plata contributiilor nu intra la art.268 alin.1 lit.e C.mun.

Alte discuții în legătură

Exista un termen limita pentru deschiderea unei actiuni? pad3 pad3 pe 1 dec 2011 mi s-a inchis contractul de munca cu art 65. verbal am convenit cu angajatorul sa imi achite obligatiile salariale (restante de 2 luni) pana pe ... (vezi toată discuția)
Litigiu in munca ailicec ailicec la un proces de recunoastere a grupei de munca judecatoarea invoca cererea resprinsa deoarece considera ca au trecut mai mult de 3 ani de la primirea ... (vezi toată discuția)
Daune-interese piticu1968 piticu1968 La ce se refera art.166 (4)din Codul muncii: intarzierea nefustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obigarea angajatorului la ... (vezi toată discuția)