avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restrangere activitate societate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restrangere activitate societate

Buna seara

Tocmai am fost anuntat ca din motive financiare postul meu se va restructura. In contractul meu de munca este prevazut ca in cazul concedierii perioada este de 20 zile lucratoare. ce nelamuriri am:
1.Aceasta perioada banuiesc ca incepe din momentul in care sunt notificat in scris ( si nu verbal cum s-a procedat) asupra restrangerii postului?
2. Restrangerea postului presupune o informare prealabila a ITM si eventual a Casei de asigurari (fiind vorba de o unitate medicala)asupra restrangerii activitatii societatii?
3.restrangerea presupune ca societatea sa plateasca indemnizatie de somaj ? daca da , in ce conditii ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 16 Martie 2015
1. Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare celei in care s-a primit instiintarea.

2. Restrangerea postului nu se comunica la ITM si nici la Casa de Asigurari.

3. Indemnizatia de somaj nu se plateste de catre angajator,ci de catre AJOFM.

4. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

In speta :
- trebuie sa aveti minim 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor
- incetarea c.i.m. sa se faca din motive neimputabile dvs.


Acest stagiu de cotizare la care faceti referinta include si PFA? asta deoarece din data 01.11.2012-0110.2013 am avut activiatate pe pfa respectiv farmacist diriginte, cu toate taele platite! din noiembrie 2013-prezent am fost angajat la firma care isi restructureaza activitatea! multumesc
Numai daca ati avut contract de asigurarea incheiat cu AJOFM.

Care ar fi data incetarii c.i.m.?
eu am fost anuntat verbal sambata, dar sa vad cand voi primi si notificarea oficiala!Iar in CIM este specificat 20 zile lucratoare!
Din momnetul in care primiti preavizul , numarati 20 de zile lucratoare si veti obtine data incetarii acestuia.

Alte discuții în legătură

Contract de munca slatineanu88 slatineanu88 buna ziua am lucrat timp de un an de zile si pe ultimile trei luni nu mi-am primit drepturile banesti,in plus firma respectiva ma bagat in somaj tehnic fara a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj NistorM77 NistorM77 Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca pot beneficia de somaj, daca angajatorul ma da afara. Am citit peste tot ca poti beneficia doar daca esti dat ... (vezi toată discuția)
Neplata salar lya2008 lya2008 Buna ziua, sunt angajat la o institutie de invatamant de stat cu autofinantare. Sunt angajat de 23 de ani, cu contract de munca pe perioada nedeterminata si ... (vezi toată discuția)