avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... societate comerciala radiata parte vatamata si parte ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

societate comerciala radiata parte vatamata si parte civila

Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost prejudiciata.
Un actionar minoritar a facut plangere penala impotriva administratorului si s-a inceput urmarirea penala impotriva administratorului.
Societatea X a refuzat sa se constituie parte civila in procesul penal.
Pe urma societatea X a cerut tribunalului sa fie supusa procedurii simplificate de insolvanta, aratand ca nu isi poate onora obligatiile scadente si ca se afla in stare de insolvanta.
Tribunalul a admis cererea si a numit ca si lichidator persoana propusa de societatea X.
Un actionar minoritar a facut cerere de interventie si a adus la cunostinta judecatorului sindic ca:
-pe rolul instantelor se afla mai multe procese prin care se cere anularea unor contracte de vanzare ala activelor societatii X si tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii X
-parchetul a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii X prin vanzarea unor active la preturi mai mici decat cele de piata.
Actionarul minoritar a mai cerut ca inchiderea procedurii sa se faca doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in toate procesele in care este parte societatea X
Lichidatorul a facut un raport in care s-a aratat ca de vina pentru starea de insolvanta este criza economica (!), iar pe urma, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului X deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative, cerand de asemenea respingerea cererii de interventie a actionaruluii minoritar.
Instanta respinge cererea de interventie a actionarului minoritar si admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.
Pe urma organele de procuratura i-au trimis in judecata atat pe administratorul societatii X cat si pe administratorul actionarului majoritar, parte vatamata fiind societatea X.
Dar societatea X nu mai exista, ea a fost radiata din registrul comertului.
Conform aln.2 al art.21 CPP ,, Dacă una dintre părţi este o persoană juridică, în caz de reorganizare a acesteia se introduc în cauză ( ca si parte civila) succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinţare sau de dizolvare se introduc în cauză lichidatorii.“
In cazul unei societati comerciale care in urma falimentului a fost radiata din Registrul comertului, se poate introduce lichidatorul ca si parte civila?
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 16:36, 4 Februarie 2015
rrocambole a scris:
Instanta respinge cererea de interventie a actionarului minoritar si admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.

Instanta s-a grabit, nu trebuia sa inchida cauza, a gresit dpmdv.
Fara drept de apel? S-a exercitat apelul?


rrocambole a scris:
In cazul unei societati comerciale care in urma falimentului a fost radiata din Registrul comertului, se poate introduce lichidatorul ca si parte civila?

Dpmdv, nu se poate introduce in cauza lichidatorul, caci acesta a fost dezinvestit de catre instanta care a pronuntat inchiderea procedurii de insolventa si care nu a respectat principiul potrivit cu care penalul tine in loc civilul si a dispus inchiderea procedurii si radierea.
Tot dpmdv, suncesori in drepturi in cazul asta sunt actionarii societatii radiate (dar nu stiu in ce temei de drept)
S-a facut recurs, care a fost respins.
Curios cum au motivat judecatorii, avand in vedere ca mai existau procese penale pe rol.
S-a respins cererea de intereventie in interesul societatii X ca fiind inadmisibila!
Da, nu stiu ce sa zic (ma depaseste), dar ca fapt divers pe ce considerente s-a cerut recursul (motivate in drept) si pe ce considerente s-a declarat inadmisibilitatea? Cred ca aici "s-a rupt firul" de ati ajuns in situatia asta de a nu va putea cere si apara drepturile subiective, adica la momentul recursului, care ori a fost cerut prost ori a fost afectat de nu stiu ce vicii procedurale.

Alte discuții în legătură

Societate comerciala parte vatamata si parte civila rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale pe actiuni X, a vandut toate activele societatii la preturi aprox. 5 ori mai mici decat cele de piata iar banii ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata persoana juridica rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost ... (vezi toată discuția)