avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act intre frati in vederea despagubirii partii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite

Buna ziua,
Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea:
In urma decesului tatalui meu, fratele meu si cu mine am declarat in fata notarului ca renuntam la partile mostenite(mostenirea=un apartament) in favoarea mamei noastre, din diverse motive(doar mama noastra locuieste in acel apartament si am vrut sa fie linistita). Astfel, realizand succesiunea, apartamentul apartine acum in totalitate mamei.
Stiind insa ca dupa moartea inevitabila a mamei, apartamentul ne va reveni noua, fratele mi-a propus sa ii ofer ACUM o suma simbolica de bani ca sa renunte la partea sa. Sunt dispusa sa incheiem acest "targ", insa as dori sa ii predau banii in fata unui notar, si sa avem o declaratie oficiala cum ca el renunta in favoarea mea la partea ce o va primi cand mama va inceta din viata, ca sa nu apara probleme pe parcurs. Dilema e ca am intrebat 2 notari si ambii au spus ca nu se poate face niciun act, deoarece noi nu putem vinde intre noi ceva ce nu avem inca... Ce am putea face?

Va multumesc frumos!
PS. Nu vreau sa va ganditi ca ne luptam deja pe avere, dorindu-ne raul mamei, ci e pur si simplu o intelegere, un ajutor reciproc cu care mama noastra e de acord iar aceasta despagubire nu o va afecta in niciun fel, atata timp cat e in viata.
Buna seara,

Raspunsul notarilor este fondat:

Art. 956 C. Civil

Actele juridice asupra moştenirii nedeschise

Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.

O solutie ar fi ca mama dumneavoastra sa faca un testament prin care sa va lase dumneavoastra apartamenul, iar cu fratele o rezolvati cu buna-credinta si intelegere.



O seara frumoasa!
Inteleg..Va multumesc frumos!! Cam ce costuri ar implica acest lucru? Sau eventual un act in care mentionam macar ca i-am dat o suma de bani, fara a mentiona insa scopul, ar fi posibil?
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
DanaX11, utilizator
Nu. Nu este posibil. Testamentul poate fi supus reductiunii la decesul mamei Dvs . Aveti doua Posibilități
1. Așteptați sa se deschidă mostenirea, adica pe românește ca mama Dvs sa nu mai fie, dezbateti succesiunea , apoi faceți partaj cu fratele si ii dati sulta si ramaneti cu apartamentul.
2. Încheiați contract de întreținere cu mama Dvs aduceti l pe fratele Dvs in act ca este de acord si consimte cu înstrăinarea făcută de mama Dvs catre dvs. Prestați Întreținerea si dati fratelui o suma de bani prin virament bancar ca sa se vadă din contul cui in contul cui si atat.
De acord cu posibilitatile de mai sus. Exista variante diferite, insa ele depind de multe aspecte persoanel din viata dv. si a fratelui, asa incat trebuie ales cu grija un act. Trebuie sa analizati mai multe tipuri de act, sa intelegeti fiecare ce risc are etc.
Puteti face un contract de imprumut, de intretinere, de donatie, doua sau mai multe acte impreuna, insa pentru fiecare caz trebuie sa inserati clauze concrete care sa va asigure ceva de banii aceia. NU MOSTENIREA, caci asta e ilegal, dar ceva in viitor. Sau acum.
Va multumesc frumos tuturor!

Alte discuții în legătură

Cum poate ceda soțul supraviețuitor cota sa din moștenire unuia dintre fii? solters solters Apartamentul parintilor a fost cumparat in timpul casatoriei de tata si mama si vreau sa intreb dupa succesiune intre mine tata si frate ,tata poate ceda ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil intre parinti si copil Tunderbild Tunderbild Buna ziua Situatia mea este urmatoare: Mama mea a divortat si din a doua casatorie am un frate vitreg... Fiindca eu am grija mai mult de mama si pot sa zic ... (vezi toată discuția)
Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)