avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de agentie - clauze
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de agentie - clauze

In contractul de agentie intre doua societati exista urmatoarele precizari :

OBLIGATIILE COMISIONARULUI

- sa nu se angajeze sub nici o forma sa efectueze operatiuni cu sau fara remunerare , pe baza de contract sau intelegere tacita in favoarea altei persoane fizice sau juridice pe perioada derularii prezentului contract, fara acordul scris al Comitentului

INTREBARE 1 - faptul ca , comisionarul a vandut pe baza de factura ( nu au existat contracte) dar in nume propriu NUMAI produse cumparate chiar de la Comitent altor persoane juridice aduce atingere acestui paragraf?


RASPUNDERI

- comisionarul poate sa efectueze in teritoriu operatiuni de intermediere,consignatare , revanzare in baza unui alt contract incheiat cu un tert care sa aiba ca obiect intermedierea , consignatarea sau revanzarea de produse din aceeasi categorie cu cele pe care le comercializeaza Comitentul , doar cu acordul scris al Comitentului, obtinut in prealabil angajarii in asemenea operatiuni.Incalcarea prezentei clauze duce la sanctionarea Comisionarului conform prevederilor prezentului contract.

Intrebare 2 - idem cu intrebare 1 cu urmatoarele precizari
- revinzarea la fel ca la pct.1 a fost facuta pe baza de factura neavand in spate nici un contract
- produsele revandute de comisionar sunt cumparate NUMAI de la Comitent

Se incalca cu ceva aceste doua paragrafe ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 11:11, 6 Februarie 2015
Cam trebuia obtinut acordul comitentului pentru a putea efecturea unei vanzari (de produse similare/identice cu cele ale comitentului) in nume propriu. Este de esenta contractului de agentie ca prepusul incheie si sa negocieze in numele si pe seama comitentului contractele, nu in nume propriu. Nu are importanta ca nu exista niciun contract deoarece factura este un contract in forma simplificata. Daca se afla poate fi atrasa raspunderea.
Din definitia contractului de agentie se specifica clar faptul ca , comisionarul NU este prepusul comitentului
mai precizez ca , comitentul mi-a fixat chiar si un plafon de creditare pana la atingerea caruia aveam voie sa comand marfa de la el cu plata la termen , deci acesta a cunoscut acest lucru si (se poate dovedi)
Aveti dreptate in privinta independentei agentului fata de comitent. Sintagma "nu poate fi in acelasi timp prepusul" trebuie interpretata in sensul ca agentul (prepusul) nu poate fi angajatul, asociatul, administratorul comitentului, etc sau, cu alte cuvinte nu poate primi ordine de la acesta. Din interpretarea literala a art. 2075 C. civ pare a rezulta ca agentul poate sa incheie contracte numai "in numele si pe seama comitentului", dar prin coroborarea cu regula de la 2095 rezulta, fara dubiu, ca agentul poate incheia contracte in nume propriu dar pe seama comitentului.

Ideea de baza care trebuie sa rezulte din operatiunea respectiva este ca cel care castiga din vanzarea bunului este comitentul (in principal) agentul avand doar un comision.

Faptul ca a fost stabilit un plafon de creditare nu impiedica cu nimic atragerea raspunderii agentului.
Cum ramane cu sintagma " pe baza de contract ".
Conform deciziei ICCJ factura fiscala nu tine loc de contract chiar daca unii o considera ca fiind un contract sub forma simplificata

Alte discuții în legătură

Contract de agentie - clauza stef9909@yahoo.com stef9909@yahoo.com In contractul de agentie intre doua societati exista urmatoarele precizari : OBLIGATIILE COMISIONARULUI - sa nu se angajeze sub nici o forma sa efectueze ... (vezi toată discuția)
Contract mandat comercial Lori47 Lori47 O societate X cu profil de activitate comert doreste sa incheie contract cu o firma Y care sa gaseasca noi clienti pentru firma X. Firma X va factura marfa ... (vezi toată discuția)
Intermediere contracte internationale produse agricole etc. nitosandrius nitosandrius Buna ziua, As dori sa intermediez o afacere in care vanzatorul este in alta tzara iar cumparatorul este in Romania. Cum se procedeaza de obicei? As ... (vezi toată discuția)