avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine poate completa fisele SSM?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine poate completa fisele SSM?

Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care preciza acest lucru insa nu mai stiu care.
Probabil va referiti la lucratorul desemnat cu desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie in domeniul sanatatii si securitatii in munca.
In functie de numarul de lucratori de activitatea desfasurata in unitate exista si alte modalitati de organizare a activitatilor de prevenire si protectie.

NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare
ART. 14
Organizarea activitatilor de prevenire si protectie este realizata de catre angajator, in urmatoarele moduri:
a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie;
ART. 20
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
ART. 21
Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
ART. 49
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
ART. 85
Instruirea introductiv-generala se face de catre:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.



Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
inspectorSSM, utilizator
m-am lovit de situatia in care fisele sau fost completate de catre o persoana care nu are cursul nici macar cel de 40 de ore si vreau sa-i demonstrez ca nu are dreptate si este ilegal acest lucru
Din pacate multi doar completeaza fisele individuale de instruire, nu efectueaza si instruirea. Daca nu are nici o pregatire in domeniul SSM nu are voie sa desfasoare activitati in domeniul SSM, respectiv si efectuarea instruirii lucratorilor.
Avand urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore doar angajatorul poate sa-si asume, in anumite conditii, desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie (art. 16 si 17 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare).
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul de transport poate avea si atributii de ssm si psi? claudiola claudiola Buna ziua, O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in ... (vezi toată discuția)
Responsabil protectia muncii - responsabilitati conducator al locului de munca in domeniul ssm S_GABYTA_80 S_GABYTA_80 Buna, Va rog sa ma ajutati cu o informatie: De ce calificari are nevoie persoana desemnata responsabil protectia muncii(eu sunt conducator de grup dar in ... (vezi toată discuția)
Cursuri securitate si sanatate in munca Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, as dori sa aflu ce trebuie sa fac si unde sa ma duc pentru a face un curs de securitate si sanatate in munca(seful vrea sa ma trimita la curs de ... (vezi toată discuția)