avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Baza legala.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Baza legala.

Buna ziua,

Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati.
Pentru fiecare locatie prin decizia angajatorului, avem un lucrator desemnat (sediul social - 1 cu un curs de 80 ore, 4 cu un curs de 40 ore, pentru punctul de lucru 1 cu un curs de 180 ore) si un contract incheiat cu un prestator extern servicii SSM si PSI.
Avem infiintat serviciu intern de prevenire si protectie cu 2 lucratori desemnati la sediul social si 1 la punctul de lucru.
La prestatorul de servicii SSM-PSI, apelam cand avem nevoie de evaluare/reevaluare de riscuri, PPP, etc.
Intrebarea este urmatoarea :
1.din punct de vedere legal al functionarii S.I.P.P., suntem acoperiti pe activitatea de sanatate si securitate in munca ?
Multumindu-va pentru raspuns, va asigur de toata stima.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:00, 15 Mai 2015
Din datele pe care le-ati prezentat se pare ca va incadrati in prevederile legale privind desfasurarea activitatilor in domeniul SSM.
Unitatea dumneavoastra avand peste 250 de lucratori are obligatia organizarii cel putin a unui serviciu intern de prevenire si protectie.

ART. 19 din NM de aplicare a Leg 319/2006 modificata, aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari
(1) In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(2) In cazul in care serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.

Inteleg ca la sediu social aveti doi lucratori desemnati care fac parte din serviciul intern de prevenire si protectie dar numai unul din ei are nivelul de pregatire necesar (curs SSM 80 ore). In acest caz daca doriti pastrarea acestei structuri (cu doi lucratori desemnati ) ar fi necesar ca si cel de al doilea lucrator sa fie cursat pentru indeplinirea cerintelor minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu.
De asemenea presupun ca lucratorul care indeplineste cerintele de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior (cel care are curs postuniversitar de 180 ore) este conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie.

Nu ati precizat daca lucratorii care formeaza serviciul intern de prevenire si protectie au cu angajatorul contract individual de munca cu norma intreaga.
ART. 23 din NM de aplicare a Leg 319/2006 modificata, aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari
3) Incepând cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.

Trebuie sa urmariti daca in contractul incheiat cu serviciul extern de prevenire si protectie sa cuprinda activitatile desfasurate si modul de colaborare cu serviciul intern de prevenire si protectie.
ART. 33 din NM de aplicare a Leg 319/2006 modificata, aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari
(1) Contractul incheiat intre angajator si serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa cuprinda si urmatoarele:
a) activitatile de prevenire si protectie care vor fi desfasurate de catre fiecare serviciu extern de prevenire si protectie;
b) modul de colaborare cu lucratorii desemnati/serviciile interne si/sau cu alte servicii externe de prevenire si protectie;


Avand un numar de 252 de lucratori aveti nevoie ca din cadrul comitetului de securitate si sanatate in munca sa faca parte minimul trei reprezentanti cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor care sa ai ba urmat un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 40 de ore. Din cele artate de dumneavoastra aveti patru astfel de reprezentanti, ceea ce este in ordine.
ART. 60 din NM de aplicare a Leg 319/2006 modificata, aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari
(3) Numarul minim al reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca se stabileste in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere/unitate, dupa cum urmeaza:
b) de la 101 la 500 de lucratori - 3 reprezentanti;
Pentru a fi in regula, organizarea SIPP si componenta cu lucratori (denumirea este de fapt numai pentru activitatea ssm, fara a include si activitatea de psi-su) trebuie sa respecte prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 23-26 si lucratorii sa fie in masura sa presteze toate activitatile mentionate la pct.15
Din postarea dvs. inteleg, ca de fapt, apelati la SEPP numai cand este vorbe de consultanta pentru evaluarea riscurilor profesionale si respectiv pentru scenarii la incendiu.
Buna ziua,

Da, lucratori cu curs de 80 ore si 40 ore au norma intraga si cel cu 180 ore are contract de 4 ore prin contract de prestari servicii SSM-SU.
Daca veti citi cu atentie art.23-26 si art.47, art. 49-50 veti observa ca in privinta lucratorilor sunt necesare nu doar cursuri de pregatire in domeniul ssm ci si alte cerinte.
In plus, conducatorul SIPP si toti lucratorii trebuie sa fie angajati cu CIM, cu norma intreaga, conform prevederilor
-art.23 al.(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Am inteles aspectul :
-ma incadrez conform prevederilor legale privind desfasurarea activitatilor in domeniul SSM.
Dar un SIPP infiintat, trebuie obligatoriu sa aiba un sef ?
Daca in punctul de lucru am contract cu SEPP si este reprezentat de un lucrator desemnat
care are curs de evaluator de risc, il pot pune sef ?
Aceasta este intrebarea ?

Alte discuții în legătură

Numarul de salariati care trebuie sa aiba curs ssm anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, la un numar de 110 salariati, cati salariati ar trebui sa aiba curs de inspector in domeniul ssm ? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)