avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calculul rezervei succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calculul rezervei succesorale

Buna ziua. Imi poate explica si mie cineva cum se calculeaza rezerva succesorala? Sunt studenta in anul 3 si pur si simplu nu inteleg... :((
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: cuziamusia , utilizator 21:57, 15 Decembrie 2018
rezerva e de jumatate din cat i s-ar cuveni legal.
Multumesc frumos. Iar cotitatea disponibila? :">
Art. 1089

Noţiunea de cotitate disponibilă

Cotitatea disponibilă este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi.

Rezervatari cine sunt ? parinti, copii, sot.
Pe cale legala, sotia ca ex ar mosteni 1/4 in concurs cu copilul decedatului de ex, rezerva ei e de jumatate adica1/8, copilul ar mosteni 3/4, rezerva lui e de 3/8 , prin testament omul poate dispune sa le lase doar rezerva, iar cotitatea disponibila - diferenta dintre cat are omul avere de lasat si rezerve( 4/8 adica 1/2 dintr-un imobil sa zicem), poate s-o lase vecinului prin testament sau dona in timpul vietii.
Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorala care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Art. 1.089. - Cotitatea disponibila este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi.

Ce cota i s-ar fi cuvenit unicului copil al defunctului daca acesta din urma nu ar fi lasat intreaga lui avere unui terţ, printr-un testament (liberalitate)?
1/1 (unicul copil ar fi primit intreaga mostenire)
Rezerva copilului = jumatate din intreg = jumatate
Cotitatea = ...cealalta jumatate

... doi copii.
cota fiecaruia = intregul impartit la numarul lor = 1/2 fiecare
Rezerva fiecaruia? jumatate din jumatate = 1/4 fiecare
Totalul rezervelor = jumatate
Cotitatea = mostenirea minus totalul rezervelor = jumatate.

... sotul supravituitor + 2 copii.
cota sotului = 1/4
cota copiilor = restul de 3/4
rezerva sotului = 1/8 (jumatate din 1/4)
rezerva copiilor impreuna = 3/8
Totalul rezervelor (a sotului + a copiilor) = 4/8 ...adica jumatate ... intotdeauna ;) (în orice speţă)

Un matematician ar cuprinde cele doua texte legale de mai sus intr-o ... ecuatie.
(E haios - la o anume raspantie a vietii mele am cotit-o pe drumul ...drept, fugind de mate... Si mai haios ...m-am trezit de dimineata "sa scriu la mate" = sa redactez o lucrare juridica pentru un institut de mate...)
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
romascanu, moderator
Dar în cazul când există soț supravetuitor si 3 copii dar unul dintre copii a primit jumătate din avere cu act de vânzare cumpărare (in fapt donație pt că a plătit doar actele nu și prețul )?

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)