avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi de succesiune

Buna ziua,
Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin vanzare cumparare de la parintii mei .Dupa divort am cumparat o casa cu actualul meu sot { m-am recasatorit} dar cu care nu eram casatorita legal la acea vreme si casa este numai pe numele lui. Ne-am casatorit legal, am mai cumparat o casa si un teren.Actualul meu sot are si el o fiica din prima lui casatorie cu care nu a prea pastrat legatura. Intrebarea mea este ce drepturi are fiica sotului la propietatile noastre si ce drepturi am eu in situatia unui presupus deces al sotului. In cazul in care sotul ar dori sa-i lase o casa m-ar ajuta semnatura ei data la un notar ca nu are alte pretentii la succesiune? Cat de valabil e acest act?
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:08, 22 Februarie 2015
In speta descrisa este greu de stabilit cu exactitate care este rezerva succesorala si care este cotitatea disponibila. Atata timp cat toate cele expuse au in fata daca , viata merge innainte si are suisurile si coborasurile ei. Fiica din prima casatorie este totusi fiica actualului sot. Ce va pot spune este doar pur teoretic.
Rezerva sucesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifetată prin liberalități făcute în timpul vieții și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauză de moarte;
cotitatea disponibilă ("partea disponibilă a bunurilor") este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale și de care defunctul putea dispune liber, neîngradit, inclusiv prin donații și dispoziții testamentare.
Dca prin acea decalratie notariala de care pomeniti ca ar putea fi data de fiica sotului din prima casatorie, ar rezulta ca ea nu are alte pretentii la succesiune in urma decesului tatalui ei, adica renunta la masa succesorala, atunci aceasta v-ar folosi.
Atata timp cat toate cele expuse au in fata daca viata merge innainte si are suisurile si coborasurile ei.
După actualul Cod Civil cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:
-1/2 din moștenire pentru un copil
-2/3 din moștenire pentru 2 copii
-¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii
In art.1088 din Noul Cod Civil, specifică faptul că rezerva descendenților va fi de jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, în lipsa liberalităților sau dezmoștenirilor. De aici rezultă că în cazul unei dezmoșteniri de către defunct a unicului său copil, acesta tot va avea dreptul la o rezervă de ½ din averea părintelui său, urmând ca restul cotei de ½ să se împartă mod corespunzător între moștenitorii legali dintr-o clasă subsecventă sau în situația unui testament , să-I revină celui gratificat prin legat.
Totodată, înlăturarea din dreptul de a moșteni ca successor legal va atrage și imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorală.
Și în privința cotității disponibile a soțului supraviețuitor, Noul Cod Civil aduce modificări introducând un nou sistem de calcul.
Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota soțului supraviețuitor este de:
-¼ din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului
1/3 din moștenire, dacă vine în concurs atât cu descendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului
-½ din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați
-1/3 din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului
In alin.2 al art.972 din Noul Cod Civil mentionează modalitatea de calcul a cotei soțului supraviețuitor în concurs cu moștenitori legali aparținând unor clase diferite , și anume aceasta "se stabilește ca și când acestea ar fi venit numai cu cea mai apropiată dintre ele".
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Februarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
In cazul in care sotul ar dori sa-i lase o casa m-ar ajuta semnatura ei data la un notar ca nu are alte pretentii la succesiune? Cat de valabil e acest act?

Nu are valabilitate, nu poti renunta la o mostenire nedeschisa.
Daca ii doneaza o casa, va poate lasa apoi restul dvs prin testament fara probleme.
Daca nu face nimic, dvs veti mosteni 1/4 din bunurile sale proprii ( casa cumparata inainte de casatorie e bun propriu) si din jumatate din bunurile comune, iar fata lui 3/4.
Multumesc mult. Dupa decesul meu sotul mosteneste 1/4 din apartamentele mele, respectiv fiica lui dupa decesul acestuia? Testamentul sau donatia pot fi atacate?
Multumesc
Daca ati deceda dvs inaintea lui, din bunurile dvs proprii daca aveti si jumatatea de bunuri comune, sotul mosteneste 1/4, iar dupa decesul lui, fata mosteneste tot ce va avea la data decesului sau.
Sotuil dvs poate renunta la mostenirea dvs si cota lui va fi culeasa de copilul dvs , va deveni unic mostenitor.
Atat testamentul cat si donatia nu au de ce sa fie atacate daca nu prin acestea nu s-a incalcat rezerva succesorala a fetei lui, vad ca asta e problema.
Ultima modificare: Duminică, 22 Februarie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)