avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in R. Moldova
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in R. Moldova

sant vaduva de 12 ani sotul meu a fost invalid de gradul 2 pe viata in razboiul din transnistria, sotul a decedat in anul 2003.as dori sa aflu daca pot avea ajutor de la stat pe urma sotului.exista pensie de urmas ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 3 Martie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
dupa moartea sotului am primit alocatie 2 ani de zile dece acuma nu se m,ai plateste alocatia sau ce fel de compensatii pot primi.vreau sa mentionez ca sant cetatean din republica moldova.
1. Daca sunteti cetatean al R.Moldova va supuneti legilor tarii dvs.

2. Intrebati acolo de unde ati primit pana acum acea alocatie si sa va raspunda de ce nu o mai primiti.
11. Pensia de urmaş se plăteşte integral:
a) copiilor în vîrstă depînă la 18 ani;
b) copiilor care îşi continuă studiile în instituţiile de învăţămînt de zi: secundar general, secundar profesional, post secundar profesional (colegii), superior, inclusiv în instituţiile teologice din ţară sau cele din străinătate - pînă la absolvire,inclusiv pe perioada vacanţelor, însă care nu depăşesc vîrsta de 23 de ani.

12. Plata pensiei de urmaş încetează din luna următoare celei de absolvire a unei instituţii de învăţămînt de zi. Încazul continuării studiilor într-o altă instituţie de învăţămînt, specificată la lit.b) pct.11 al prezentului Regulament, plata pensiei de urmaş se reia retroactiv din luna încetării plăţii, dacă beneficiarul este înmatriculat la studii cu frecvenţă la zi, în termen de cel mult 3 luni de la data încetării plăţii.

13. Pensia de urmaş nu se plăteştecopiilor care au atins vîrsta de 18 ani în perioada aflării în concediu academic.

14. Pensia de urmaş, stabilită soţului supravieţuitor, se plăteşte dacă la momentul decesului susţinătorului sau pe parcursul a 5 ani după deces a împlinit vîrsta de pensionare standard sau afost încadrat în gradul I sau II de invaliditate, a fost cel puţin 15 ani căsătorit cu persoana decedată şi nu s-a recăsătorit, inclusiv persoanelor care realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat.

15. Pensia de urmaş, stabilită soţului supravieţuitor sau tutorelui (curatorului), care are în îngrijire copii sub vîrsta de 3 ani ai susţinătorului decedat, pe perioadele de neîncadrare în muncă sau de aflare în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3ani, se plăteşte numai în cazul în care aceştia nu realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat.

16. Pensia de urmaş stabilită copiilor se plăteşte şi după înfierea lor.

......

18. Pensia de urmaş se plăteşte integral copiilor care se află la întreţinerea deplină a statului.
- Hotarirea pentru aprobarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale de stat şi alocaţiilor sociale de stat nr. 929 din 15.08.2006 -

Pentru detalii va puteti adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.
[ link extern ] &

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocația pentru copil Ionela GIS Ionela GIS As vrea sa stiu daca pot beneficia de alocație fiind cetățean a României si a Republicii Moldova, pentru copilul nascut in Republica Moldova care la fel ... (vezi toată discuția)
Pensie copil aflat in strainatate SC QCERT SRL SC QCERT SRL Un copil roman, domiciliat in Canada, are dreptul la pensie de urmas din partea tatalui care a muncit aproape 20 de ani in Romania , peste 5 ani in Canada, ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2000 tatal meu a decedat acum 15 ani. eu am 23 ani,si primesc conform legii 19/2000 pensie de urmas. am terminat o facultate si sint inscrisa la a 2 a. casa de ... (vezi toată discuția)