avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie copil aflat in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie copil aflat in strainatate

Un copil roman, domiciliat in Canada, are dreptul la pensie de urmas din partea tatalui care a muncit aproape 20 de ani in Romania , peste 5 ani in Canada, care a lucrat fara a se pensiona si a murit rapus de cancer in Canada?
Daca da, ce trebuie facut in acest sens?
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
SC QCERT SRL , Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: SC QCERT SRL , Consultant resurse umane 14:15, 11 Ianuarie 2011
Trebuie mers la casa judeteana de pensii si de acolo primiti indrumari..seara buna

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

- pina la virsta de 16 ani;

- daca isi continua studiile intr-o forma de invatamint organizata potrivit legii, pina la terminarea acestora, fara a depasi virsta de 26 de ani.

Precizam ca, dupa implinirea virstei de 16 ani, copiii urmasi au obligatia ca, la fiecare inceput de an scolar sau universitar, sa faca dovada continuarii cursurilor scolare (sa prezinte adeverinta eliberata de institutia de invatamint). In situatia in care copiii urmasi nu prezinta adeverinta si nu fac dovada continuarii studiilor la fiecare inceput de an scolar si universitar, pensiile de urmas de suspenda.

Drepturile de pensie de urmas ale copiilor sint incasate si administrate de catre parintele acestora, in calitate de tutore sau reprezentant legal (in aceasta situatie, sotul supravietuitor nu are drept propriu de pensie de urmas, el administreaza pensia de urmas a copilului).

Chiar daca pe cuponul de pensie sau pe decizie este mentionat numele parintelui sau reprezentantului legal, evidenta urmasilor se face in baza codului numeric personal al acestora (pe cuponul de pensie este mentionat numele parintelui si CNP-ul copilului urmas).

Institutia noastra verifica lunar beneficiarii de pensie de urmas care au implinit virsta de 16 ani in luna respectiva. In situtia in care beneficiarii nu au prezentat adeverinte care sa ateste continuarea studiilor, sint instiintati in scris asupra acestui aspect, concomitent cu retinerea drepturilor de pensie de urmas aferente lunii respective. Daca in termen de 3 luni nu prezinta adeverinte eliberate de institutiile de invatamint, drepturile de pensie se suspenda conform prevederilor legale in vigoare.

. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea virstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenite sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Sotul supravietuitor beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sint mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Conform prevederilor art. 74 din Legea nr.19/2000, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Potrivit dispozitiilor art. 71 alin. (2) din legea mentionata, cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:

- pentru un singur urmas - 50%;

- pentru 2 urmasi - 75%;

- pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de virsta si de durata casatoriei daca decesul sotului sustinator s-a produs
ca urmare a unui accident de munca, a unei boli
profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sint mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie".

Va multumesc pentru efortul de a posta un raspuns.
Din pacate, chiar daca lucrati in domeniu, nu stiti mai mult decat stiam inainte de a formula problema expusa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu-pensie de urmas Luciana31 Luciana31 Buna ziua, Sunt interesata daca salariul se cumuleaza cu pensia de urmas. Mentionez ca lucrez in redactia unui ziar si am un contract de cesiune pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)