avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Infiintare SRL-D - Agentie Imobiliara
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Infiintare SRL-D - Agentie Imobiliara

Buna seara, am 21 de ani, lucrez de aproape 2 ani in domeniul imobiliarelor, dar a venit momentul sa incep ceva pe cont propriu. M-am gandit foarte serios sa deschid o AGENTIE IMOBILIARA. M-am gandit la un SRL-D, dar din cate am citit ( pe internet ) acesta este un cod CAEN interzis.

Intrebarea este daca exista un asemenea cod care poate sa il inlocuiasca pe cel al agentiilor imobiliare?

Coduri CAEN : Imobiliare
7011 Dezvoltare, promovare imobiliara
7012 Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
7020 Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate
7031 Agentii imobiliare
7032 Administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
cretzu194, utilizator
Cel mai recent răspuns: cretzu194 , utilizator 22:04, 8 Martie 2015
Ordonanta de urgenta 6/2011, care reglementeaza facilitatile pentru SRL-D, se refera la tranzactii imobiliare ca activitate nepermisa unei asemenea entitati, iar nu la un cod CAEN in sine. Drept urmare, indiferent ce cod CAEN alegeti la inscrierea in Registrul Comertului, daca efectuati tranzactii imobiliare veti pierde facilitatile respective si, mai mult, daca ati beneficiat deja de ele pana la momentul constatarii incompatibilitatii, vi se va solicita restituirea (ma refer de exemplu la contributiile neplatite ca SRL-D).
Ai putea sa alegi
CAEN principal

7311 - Agentii de publicitate

si in secundar:

6311 - Prelucarea datelor, administrarea paginilor web si actvitati conexe
7420 - Activitati fotografice

Nu sunt eligibile clasele CAEN cu privire la tranzactii imobiliare:

- 681 - Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii
- 682 - Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate
- 683 - Activităţi imobiliare pe bază de comision sau contract

Nici dezvoltare si promovare imobiliara nu poti sa faci, pentru ca nu edifici imobile.

Si vezi ca folosesti CAEN revizuit 1, care nu mai este valabil din 2008. In vigoare este nomenclatorul CAEN revizuit 2, il gasesti pe site-ul ONRC.

In principiu nu poti desfasura pe un SRL-D activitati de agentie imobiliara. Nu sunt eligibile programului, Dar pentru a-ti incasa un comision si a functiona ca SRL-D poti folosi CAEN-urile de mai sus (7311, 6311 si 7420), fiind activitati auxiliare intermedierii imobiliare.

Parerea mea, te poti lega la cap cu un SRL-D pentru anumite facilitati, dar prea mult de castigat nu vei avea, vei ajunge sa dai mai multe situatii decat iti doresti, asa ca mai bine deschideti un SRL simplu.


Deci sa inteleg ca as putea sa aleg CAEN: 7311 - Agentii de publicitate, ma intereseaza in mod principal SRL-D pentru ca pot sa am 4 angajazi fara sa platesc dari la stat pentru ei.

Multumesc!
Chiar fara sa platesti deloc contributii, nu merge. Facilitatea se referea la scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale (=contributia la fd de pensii) datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.
Restul insa se vor plati, asa ca ar fi bine de facut niste calcule: cat ar costa un angajat, apoi cei 4; la cat se ridica cheltuielile de administrare a srl-ului, contabilitate, etc.
Daca ma puteti ajuta cu un calcul, cat ar trebui sa platesc dari la stat pentru un angajat cu 2 ore sau unul cu 4 ore ? ( la un salariu minim pe economie )
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de schimbare cod caen ctincristian31 ctincristian31 Buna ziua, Intrebare legata de codul CAEN: srl-ul nostru administreaza un aparthotel iar codul caen principal este 6820:închirierea si subînchirierea ... (vezi toată discuția)
Cod caen pentru inchiriere spatii pentru desfasurarea de activitati stomatologice inclusiv aparat tzsombi tzsombi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un cod CAEN pentru firma ce are obiectul principal de activitate : inchiriere spatii proprii pentru cabinete stomatologice ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu ContSters87904 ContSters87904 La un salariu de 1200 RON net, cat mai trebuie platit CAS, in fine toate celelalte taxe? daca se poate detaliat cu procente. Multumesc (vezi toată discuția)