avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare apartament la licitatie data de banca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare apartament la licitatie data de banca

Ce se intimpla daca Banca, vinde la licitatie o proprietate, fara a cere avizul Asociatiei cu infformarea datoriilor la cheltuielile comune. proprietarul vechi a pierdut apartyamentul, proprietarul nou nu recunoaste datoriile. Cine se face vinovat si cum se recupereaza p[rejudiciul?
Cel mai recent răspuns: GEO_MAR , utilizator 09:09, 23 Martie 2015
Pentru vanzarea la licitatie, nu se cere avizul asociatiei de proprietari ca la vanzarea obisnuita.
Asociatia trebuia sa il dea in judecata pe vechiul proprietar, sa aiba o hotarare judecatoreasca si sa o puna in executare.
Atunci executorul, impartea suma rezultata intre asociatie si banca.
Noul proprietar nu are nicio obligatie, el a achizitionat apartamentul cu zero datorii, prin efectul executarii silite.
In cazul acesta, e vinovata asociatia, intrucat nu a depus diligenta sa isi recupereze datoriile.
Primul vinovat este legislatia care permite asa ceva. Faptul ca nu se cere avizul asociatiei duce la astfel de situatii. Ce mare lucru sa se prevada ca executorul sa primeasca de la asociatie o dovada ca datoriile sunt zero, asa cum se intampla cu notarii.
In cazul vanzarii obisnuite a unui apartament legea actuala protejeaza asociatia in sensul ca notarul nu poate sa certifice vanzarea fara o dovada ca apartamentul nu are datorii.
La executarea silita nu exista o astfel de prevedere.

Cunosc o situatie de genul acesta: apartamentul avea o restanta relativ mica care nu a necesitat depunerea unui privilegiu imobiliar. Persoana avea probleme cu banca care l-a executat. Noul proprietar nu a vrut sa recunoasca acea datorie.
Pana la urma, prin discutii, a inteles omul despre ce e vorba si a dat banii.
Personajul face parte din randul celor numiti \"samsari imobiliari\" si intentioneaza sa revanda apartamentul. I s-a dat de inteles ca asociatia nu-i va da dovada pentru acea vanzare si omul a platit.

Asadar, asta ar fi o rezolvare.
Doar ca in aceasta situatie se va revinde in cateva luni.
In speta de mai sus poate sa vanda dupa 20 de ani ...

S-a mai discutat aici problema asta si parerile converg spre ideea ca este o scapare a legii.
Ar fi o realizare daca juristii de pe acest forum ar initia un astfel de demers!
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Nu se anunta ,macar Asociatia, ca urmeaza sa se efectueze o licitatie a unui apartament? Ar trebui macar atat sa se anunte, ca sa pregateasca asociatia, sa ia masuri de recuperare,daca e cazul
evasinai a scris:


ca sa pregateasca asociatia, sa ia masuri de recuperare,daca e cazul


Asociatia de proprietari -daca apreciaza util si necesar sa recupereze debitul acumulat,are dispozitie la indemana L nr 230/2007
Art 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Articolul 51
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2)Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru..


evasinai a scris:
Nu se anunta ,macar Asociatia, ca urmeaza sa se efectueze o licitatie a unui apartament? Ar trebui macar atat sa se anunte, ca sa pregateasca asociatia, sa ia masuri de recuperare,daca e cazul

Executorul judecatoresc anunta pe toata lumea nu numai asociatia. Publicatia de vanzare este "publica" iar oricine este interesat (inclusiv asoiciatia) poate formula si depune inscrisuri pentru oprirea executarii pana in preziua licitatiei. Apoi se poate face contestatie la executrea chiar si dupa ce a avut loc licitatia.

Alte discuții în legătură

Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar vis-a-vis executare silita goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema; Datorita restantelor acumulate in valoare de peste 3500 lei, in 01.10.2014 am ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante de la un apartament care se afla in executare juecatoreasca florip florip un locatar al asociatiei de prioprietari (pers.juridica) garanteaza (gireaza) cu apartamentul, un credit bancar pentru a alta persoana fizica in favoarea ... (vezi toată discuția)