avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidare dupa demisie, plata zilelor de co ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidare dupa demisie, plata zilelor de co neefectuate, a orelor de weekend lucrate nerecuperate si recuperarea garantiei depuse lunar

Buna ziua, am lucrat 2 ani si 1 luna intr-un lant de farmacii,pe data de 25.02 mi-am prezentat demisia,angajatorul nu a dorit sa indeplinesc perioada de preaviz,astfel ca ultima zi de munca a fost 26.02.2015. Ulterior s-a stabilit o intalnire pentru data de 25.03.2015 pentru a-mi achita lichidarea. Din alte cazuri,ale fostilor colegi, cunosc probleme la achitarea lichidarii,in sensul ca angajatorul nu recunoaste zilele de co ramase,neefectuate,sau cele lucrate de sarbatori legale si in weekend(precizez ca pt aceste ore nu primeam alte zile libere), deoarece in octombrie 2014 am semnat o hartie conform careia zilele de weekend sunt incluse in salariu.
1.In ce masura aceasta hartie este legala?Si daca este ,ce se intampla cu orele lucrate in weekend in perioada 01.2013-10.2014(data la care am semnat)
1.1 O fost angajata,a cerut plata orelor lucrate in weekend,32 ore pe luna,timp de 2 ani.angajatorul a refuzat plata orelor cu motivul "De ce nu le-ai cerut pana acum?"In baza carei legi pot obliga fostul angajatorul sa-mi plateasca orele de weekend lucrate?
2.Angajatorul sustine ca a pierdut baza de date cu evidenta zilelor de concediu-eu am o situatie bine calculata din timp,astfel ca am un rest de 36 zile CO + 18 zile lucrate de sarbatori legale.La acestea din urma beneficiez si de spor salarial?Evidenta acestor ore lucrate in zile de sarbatori legale se face separat,vor tine cont ?
3.La angajare,am semnat un contract de retinere garantie pentru o valoare de 2756 lei,semnata de ambele parti,conform careia mi s-au retinut lunar 3 % din salariul brut. Fizic,aceasta retinere s-a efectuat doar 11 luni,apoi s-a sistat,insa in fluturasii de salariu a continuat retinerea pana in prezent,astfel ca in acte,nu primeam 1000 de lei,ci 958.Dupa incetarea contractului de munca,aceste retineri beneficiaza si de dobanda aferenta.Ce cerinte as putea sa am catre angajator?
*precizez ca firma este in insolventa din noimebrie 2014,ar putea sa-mi influenteze situatia cumva?
Am nevoie de raspunsul dumneavostra pentru a nu trece prin ce au trecut si alti fosti colegi la lichidare,nu vreau sa fiu pacalita de acesti escroci.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:45, 23 Martie 2015
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

2. Potrivit art. 16 din Legea nr. 22/1969, garanţia reţinută poate fi ridicată încetarea contractului de muncă, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă, obligaţia restituirii revenind angajatorului.

Legea nr.22/, art. 16 :
Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedandu-se atunci cand este cazul, potrivit articolului 20.
Cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.
Va multumesc pentru raspuns...revin cu o intrebare in cazul in care intelegerea va fi amiablia.Am dreptul sa cer plata orelor lucrate in weekend(16 ore) timp de 25 de luni?(dintr-un calcul simplu rezulta 800 ore ). Ma tem ca imi vor da un raspuns de genul " de ce nu ai cerut pana acum ?" Deasemenea ma intereseaza daca acea hartie semnata,in care mi-am dat acordul ca orele lucrate in weekend sa fie incluse in acelasi salariu este legala,daca pot contesta aceea hartie,avand in vedere ca eu nu am primit un exemplar.As vrea sa specific ca nu-mi doresc sa ma razboiesc cu ei,ci imi doresc sa-mi fie platite drepturile pentru toate orele muncite,cand nu s-a tinut cont daca sunt sarbatori legale sau altele...iar ei nu au tinut cont si continua sa o faca,avand in vedere ca doar 5 ani de judecata ii determina sa faca plata corespunzatoare.
Indiferent de modul cum va inceta raportul de munca, dvs aveti dreptul sa solicitati plata drepturilor salariale restante.

Potrivit art.38 C.mun. : Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Din nou va multumesc pentru raspuns.
In cazul in care la intalnirea de maine nu reusim sa ne intelegem amiabil,este bine sa le specific ca ii voi actiona in judecata daca nu-si vor indeplini toate obligatiile?
Deasemenea,eu trebuie sa ma prezint cu o cerere deja intocmita in care sa cer plata tuturor drepturilor?sau se face doar verbal ?

Alte discuții în legătură

Conditii demisie si recuperare garantii C.Geta C.Geta Buna ziua In urma cu cateva zile angajatorul mi-a cerut sa semnez un bo in alb ca garantie ca nu aduc prejudicii firmei. Lucrez ca agent de vanzari si am ... (vezi toată discuția)
Am stat în preaviz legal 1aug 31 august 2018. ARCTIC ARCTIC În cat timp se dau drepturile bănești și garanțiile reținute 8 ani? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt angajata, de un an si 4 luni la o companie. am ... a.chelu a.chelu Buna ziua, sunt angajata, de un an si 4 luni la o companie. Am discutat aspectele cu privire la zilele de concediu neefectuate si garantia pe care o am la ei ... (vezi toată discuția)