avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum pot justifica legal plusul de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum pot justifica legal plusul de casa

Buna ziua!
As dori sa stiu si eu daca exista vreo posibilitate legala sa justific plusul de casa (rezultat din restul pe care clientii nu il iau). Avand in vedere nebunia creata in prezent de organele de control si faptul ca multor societati li s-au suspendat activitatea pentru diferente mici gasite in casa de marcat.
O parte importanta din vanzarea zilnica este data de podusele care tb cantarite (mezeluri, legume-fructe, congelate de pui, de porc, etc.). Oricum ai face suma de plata rezultata este cu cativa banuti in coada. Marea majoritate a clientilor bineinteles ca nu isi iau restul reprezentat de acei cativa banuti. Iar o evidenta clara a banutilor ramasi e greu de tinut, mai ales daca este aglomerat.
Nu exista nici o lege de partea comerciantilor in acest sens? Mi se pare aberant sa te trezesti cu activitatea suspendata pentru 12 lei plus de casa (stiu caz de societate inchisa pt o luna pt 12 lei plus).

Multumesc frumos!
Eu zic ca v-ati raspuns cumva singura. Nu poti aduce un argument legal in fata cuiva care tocmai a aruncat legea la cos. Deci daca ANAF are ordin de inchis firmele cu capital romanesc, le va inchide indiferent ce scrie in lege. Si nu exista nicio acoperire legala pentru asta.
Plusurile de casa, conform legii contabilitatii ...ca sa nu divagam cu totul de la subiect, se inregistreaza doar la sfarsitul zilei cand se face monetarul(sau la predarea de tura, caz cand iar se face monetarul). Asa se constata si plusul de casa (cand se numara banii...logic nu?). Suma numarata se trece in monetar (500 lei sa zicem) desi pe raportul Z scrie ca s-a vandut marfa in valoare de 495 lei. Plusul se contabilizeaza ca atare (venit) si se impoziteaza. ASA e perfect LEGAL. Pe domnii care inchid firmele nu ii priveste legea.

Mda....sa ne traiasca cei care ne conduc si ordonantele date sa ii ajute, ca legile pentru muritorii de rand ei oricum nu le respecta.
Nu stiu de unde ar trebui sa incep si ce trebuie facut mai exact, pentru ca ar tb sa existe o organizatie si pt imm uri sa reusim sa ne organizam cumva. In situatia actual ar trebuie ori sa iesim in strada ori sa inchidem in masa si sa trimitem salariatii in somaj. Nu este normal intr-un stat european in care ar trebui respectate drepturile omului sa poti sa sactionezi pe cineva fara ca acesta sa aibe dreptul de a se apara. Sa inchizi pe capete societati pt plusuri sau minusuri de casa minore poate pt vanzarile avute fara sa iti pese de cati salariati are sau cati bani a cotizat statului luna de luna. Pt ca noi, astia mici, avem grija sa nu treaca data limita pt ane plati darile catre stat. Si institutiile statului ne acuza de evaziune fiscala pt cativa lei poate.

Multumesc frumos pt raspuns!
Filosofand un pic off-topic, pentru ca un stat sa functioneze, nu e de ajuns sa aiba desenata o granita pe harta, sa aiba legi,presedinte sau rege si institutii. Mai trebuie ceva. Mai trebuie ca tara sa fie locuita de un POPOR, nu doar de o multime matematica de indivizi care nu-si cunosc istoria si nu invata nimic din trecut.
Succes in continuare!
Ar trebui ca ministerul de finante sa corecteze aceasta ordonanta in sensul eliminarii situatiilor aberante. Nu este greu sa stabilesti un plan de relevanta pentru sumele existente in plus in sertarul casei de marcat. Mai ales ca, chiar daca se contesta in instanta masura dispusa si daca instanta admite plangerea, se recupereaza doar amenda, suspendarea activitatii nu se mai poate...
"Prin derogare de la art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, plângerea nu suspendă executarea în cazul sancțiunilor contravenționale prevăzute la art. 10 lit. b), c), d), e) şi cc)."
De asemenea, este confuza si incadrarea la contraventii:
"gg) deținerea la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor a unor sume care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanțe."
Detinerea de catre cine, in ce loc si in ce mod?
Poate la emiterea normelor de aplicare (nu s-a intamplat asta pana acum...)
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal eronat maria2010 maria2010 Buna seara, ce trebuie sa fac daca din greseala am batut un bon cu o suma mai mare in casa de marcat si am dat bonul respectiv clientului? Va multumesc (vezi toată discuția)