avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Inchiriere camere in scop turistic (maxim 30 zile, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Inchiriere camere in scop turistic (maxim 30 zile, proprie locuinta)

Detin o casa in apropiere de Baile Felix si as dori sa ofer 2 camere spre cazare (in scop turistic, dupa cum am mentionat si in titlu).

Nu sunt sigur ce forma legala ar trebui sa aleg in aceasta directie. Din cate inteleg (din citite pe internet) am 2 optiuni non-SRL:

1. Norma fixa ca si persoana fizica (facilitatea oferita pentru cei care ofera sub 5 camere in propria locuinta)
2. Sa-mi fac un PFA cu cod CAEN 5520 / 5590.

In mod normal, as alege prima optiune din simplitate, insa momentan sunt angajat cu norma intreaga (CIM) la o firma si as putea beneficia de injumatatirea de norma + neplata sanatatii/pensiei/somaj, pe PFA.
In plus, as putea oferi camerele spre cazare oricand, pe cand cu prima optiune am inteles ca trebuie alese anumite luni in prealabil.

Ce-mi recomandati? Sunt avantaje legate de prima optiune sau dezvantaje legate de a 2-a optiune care-mi scapa?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:04, 2 Aprilie 2015
Nu e nevoie de pfa sau srl. Puteti opta pentru tot anul dar daca nu veti avea incasari, nu puteti sa justificati asta retroactiv. Cititi informatiile de la adresa www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
george-neagu, moderator
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru articol. Nu am inteles exact cum se calculeaza respectiva norma de venit.

Presupun ca apare in lista de pe site-ul ANAF ([ link extern ] ?

Mergand cu primai varianta, avand in vedere ca se incadreaza la a 3-a coloana, cea cu comune mari, norma anuala este 11500. Impartita la 12, ar fi aprox 960 RON pe luna. 16% din aceasta este 153 RON. Aceasta este suma finala pe care ar trebui s-o dau lunar (pe perioada in care inchiriez) statului roman ?

Va multumesc din nou si imi cer scuze pentru lipsa de-ntelegere.
Ce ati detaliat mai sus e valabil in cazul in care va autorizati ca pfa pe acel cod caen. Daca nu va autorizati ca pfa si depuneti declaratia 220 pe persoana fizica, aveti norma anuala de venit la adresa urmatoare la care aplicati pentru impozitul pe venit 16% si contributia la sanatate de 5,5%.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog niste sfaturi alina240 alina240 Va rog frumos cine ma poate ajuta cu unele informatii. In calitate de persoana fizica detin un imobil compus din 4 camere plus dpendinte. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Cass pentru pfa cu norma fixa valscu valscu Buna ziua, Sunt nevoit de firma la care lucrez sa-mi fac PFA, ramanand si angajat cu norma intreaga. Am ales pentru PFA varianta cu norma fixa (sa zicem ca ... (vezi toată discuția)
Pfa cod caen 5520 Ionel_Popovici Ionel_Popovici Buna ziua, Sunt proprietar al unei case de vacanta la munte pe care vreau s-o inchiriez legal. Inchirierea se face pe perioade scurte ... (vezi toată discuția)