avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Contract achiziţie - un singur ofertant in SEAP
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Contract achiziţie - un singur ofertant in SEAP

Bună ziua, aş dori o informaţie referitoare la semnarea unui contract de prestari servicii. Este vorba de o atribuire directă, realizată pe SEAP, iar când contractul a ajuns la persoana care semnează de legalitate, aceasta a constatat că de fapt nu a fost depusă decât o oferta , aceea care a şi fost acceptată, motiv pentru care nu este de acord să semneze de legalitate pentru că deşi OUG 34 nu prevede un nr. minim de oferte, totuşi pentru siguranţă şi având în vedere principiile din OUG 34 şi scopul acesteia, consideră ca sunt necesare mai multe oferte. Chiar daca a explicat de ce nu semneaza contractul i se solicită în continuare semnatura, cu tot felul de "argumente". Întrebarile sunt: 1. s-ar putea realua procedura pe SEAP, pentru a se depune mai multe oferte ? 2: pentru ca anume se semnează de legalitate contractul? inclusiv pentru procedura de achiziţie (mai ales că acel contract este atribuit aceloraşi operatori din anii precedenţi) sau numai pentru clauzele contractuale ? vă mulţumesc !
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2015
Tpopa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Tpopa , utilizator 21:21, 7 Aprilie 2015
1. Explicati-i colegului ca speta este similara unei licitatii cu un singur ofertant, atat timp cat este organizata tot prin SEAP.

In conditiile in care oferta depusa intruneste toate conditiile de admisibilitate, refuzul incheierii contractului reprezinta incalcarea principiului nediscriminarii, respingerea ofertei putand fi tratata in sensul ca nu doriti, din motive ascunse, sa incheiati contractul cu acel operator.

Sunt de acord ca se face mult caz in presa in ultima perioada in privinta licitatiilor cu un singur ofertant, dar din pacate (pentru ei) legea trebuie respectata, iar legea va obliga sa incheiati contractul cu castigatorul, chiar daca a fost singurul ofertant.
Cui nu -i convine sa ceara schimbarea legii, dar pana atunci, ea trebuie respectata.

Daca achizitia s-ar fi facut in mod direct de la operatorul respectiv, nu printr -un anunt publicitar, atunci se putea renunta la ea si organiza alta, altfel nu.

2. Viza de legalitate se acorda asupra intregului contract, inclusiv anexe (oferta, raport de adjudecare, etc), deci implicit si asupra modului de atribuire. Daca respectivul jurist refuza in continuare sa semneze, sa dea refuzul in scris, cu justificare si atunci puteti anula atribuirea.
Atunci va trebui sa raspunda el in fata controalelor si a eventualelor litigii cu operatorul castigator de ce a refuzat semnarea contractului.
Cu riscurile de rigoare, inclusiv acuzatiile ca ar fi avut motive ascunse/interese, etc.
vă mulţumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar minim de oferte adinutza.2008 adinutza.2008 La o licitatie avand criteriul de atribuire : oferta cea mai avantajoasa d.p.v.d economic, (publicata in SEAP) poate fi tinuta, dat fiind faptul ca a fost ... (vezi toată discuția)
Taxa caiet de sarcini hihahi hihahi Cum se stabileste taxa unui caiet de sarcini? Am incercat participarea la o licitatie si mi s-a parut cam mare pretul unui caiet de sarcini si anume 200lei, si ... (vezi toată discuția)
Anulare raport licitatie fast fast Va rugam a ne prezenta un punct de vedere in privinta desfasurarii unei licitatii. Autoritatea Contractanta organizeaza o licitatie deschisa, avand drept ... (vezi toată discuția)