avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contract comodat ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contract comodat ong

exista posibilitatea ca un ong sa incheie cu un srl un contract de comodat , in care ong sa fie cel care pune la dispozitie bunuri ?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:39, 24 Aprilie 2015
Nu exista niciun impediment de ordin legal.
Sunt in continuare cu un anumit semn de intrebare actele cu titlu gratuit incheiate de un operator economic, pentru ca sunt prin definitie contrare scopului sau legal (obtinerea de profit), desi nu mai exista text expres care sa declare nuliatatea unor asemenea acte. Si daca se va considera valabil juridic, in urma eliminarii interdictiei exprese, ramane problema suspiciunii pe care o va ridica in fata organelor fiscale, fiind foarte dubios ca un operator economic sa faca acte cu titlu gratuit - donatii, comodat.... Mai corect ar fi sa faca o sponsorizare, ca sponsorizarea e un contract oneros chiar daca nu e o echivalenta valorica intre prestatie si contraprestatie...
Uneori nu poti da bani (sponsorizare) ca n-ai de unde, dar poti da in comodat (deci tot degeaba, ca si sponsorizarea) un spatiu de care nu te folosesti temporar din motive ce tin de mediul economic, restructurare etc.

orieda a scris:

Uneori nu poti da bani (sponsorizare) ca n-ai de unde, dar poti da in comodat (deci tot degeaba, ca si sponsorizarea) un spatiu de care nu te folosesti temporar din motive ce tin de mediul economic, restructurare etc.


1. spre deosebire de comodat si de donatie, sponsorizarea este in principiu nu este un act juridic cu titlu gratuit, ci unul cu titlu oneros, chiar daca nu exista o echivalenta valorica intre prestatie si contraprestatie. Scopul sponsorizarii pe care o face un operator economic nu este exclusiv si in principiu nici in principal sa faca un bine social, ci sa isi promoveze imaginea prin asocierea cu o activitate sau o entitate benefica social, intr-o modalitate unde beneficiul de imagine raportat la suma cheltuita are un raport adesea mai bun decat la publicitatea clasica prin spoturi, afise, bannere, fluturasi etc.
2. in speta prezentata, nu operatorul economic facea o sponsorizare in natura, in servicii (utilizarea gratuita a unui spatiu, cu titlu de comodat) ci invers, OnG-ul punea spatiul la dispozitie.
3. dat fiind ca ONG-ul pune spatiul la dispozitie, poate exista un impediment juridic major. Daca ONG-ul are ca scop incurajarea dezvoltarii anumitui sector economic sa a unei anumite categorii de operatori economici, si firma comodatara se incadreaza ( de exemplu o fundatie de promovare a dezvoltarii locale vrea sa incurajeze antreprenoriatul in randul tinerilor in zone defavorizate si atunci le da ea in comodat spatiu pt sedii de firme nou infiintate pentru perioada de inceput, si eventual si consultanta si alte forme de sprijin), este in regula. Daca insa din scopul si obiectivele statutare ale ong-ului nu rezulta ca acea dare in comodat a spatiului respectiv este facuta in scopul statutar al ONG-ului, contractul este lovit de nulitate, conform prevederilor exprese ale Codului Civil, care mentin expres principiul specialitatii capacitatii juridice in cazul persoanelor juridice non-profit, prohibind orice act juridic care este facut in alt scop decat cel statutar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare asociatie non profit balaceanuandrei balaceanuandrei Daca exista o plata catre o asociatie non profit de la o firma platitoare de impozit si aceasta se face in baza unui contract de sponsorizare asociatia non ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare de catre un ong catre alt ong in alta tara(non-ue) office@b office@b Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: - exista posibilitatea ca un ONG inregistrat in Romania sa poata face o sponsorizare catre un club ... (vezi toată discuția)