avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calcul pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calcul pensie alimentara

Buna ziua,
Eu si sotul meu dorim sa divortam la notar. Impreuna avem 2 copii, unul de 3 ani si unul de 10 luni. Momentan eu sunt in concediu de crestere copil, din care mai am de efectuat 1an si o luna maxim. Eu impreuna cu copiii avem un venit de 1350 lei format din indemnizatia mea plus alocatia lor. Sotul are venit lunar fix de 4500 lei plus venit cu caracter permanent la 3 luni de aprix 10000 lei. Media veniturilor in anul 2014 a fost de 7700 lei. Sotul meu are un credit prima casa de 260€ plus un alt credit de 500 lei. El doreste sa ne acorde o pensie alimentara de 1500 lei, sa ramanem in apartamentul lui urmand ca apoi sa-i platim tot lui o chirie 260€.
Intrebarile mele sunt legate de urmatoarele aspecte:
1. In cazul in care ajungem in instanta ce sanse am sa pastrez numele lui?
2. cum se calculeaza pensia alimentara? As putea sa obtin 33% din veniturile lui nete totale: lunare plus trimestriale avand in vedere:
- suma pe care mi-a propus-o, 1500 lei reprezinta 33% din veniturile lunarefixe fara a fi luate in calcul veniturile trimestriale cu caracter permanent....2400 lei ar reprezenta 33% din veniturile totale medii pe 2014
- ca a obtinut venituri trimestriale in ultimii 5 ani in mod constant
- cheltuielile pe care le avem eu si copiii..chirie 260€ in mod special..pe care i-o dam tot lui
- varsta fetelor..chiar daca ma intorc la munca venitul meu nu ar fi imediat unul mult mai mare plus as avea nevoie de o bona full time pt fetita mica
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
DoamnaS, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 22:20, 10 Aprilie 2015
1. Pentru a păstra numele aveți nevoie de acordul lui, sau, in lipsa acordului dovediti în instanță ca schimbarea numelui v-ar aduce un prejudiciu grav, va cunoaște lumea cu numele din timpul căsniciei (sunteți scriitoare și aveți publicatii semnate cu numele din casatorie)
2. Pensia alimentara pentru doi copii poate fi stabilita pana la 1/3 din venitul lunar net pentru doi copii. Indicat ar fi sa solicitați stabilirea pensiei în procent, nu în suma fixa. Așa suma datorata lunar va varia în funcție de ce variază veniturile debitorului.
Nu are relevanta faptul ca veniturile trimestriale au fost constante în ultimii cinci ani, pensia va fi datorata pentru viitor, nu pentru trecut, de asta e mai indicat sa solicitați procent.
Va trebui sa va descurcați cu banii pe care îi veți avea. E problema dv ca veți dori sa aveti bona, puteți sa va luați dacă va permiteți, la fel și cu chiria. Și totuși, referitor la rata de 260 euro pentru programul Prima casa: când a fost accesat creditul, e cumva in timpul căsniciei? De ce nu pomeniți nimic de bunuri comune, poate vreun drept de creanță? Nu va obliga nimeni sa stați cu chirie la viitorul fost soț, puteți caută ceva mai ieftin. Dacă nu, îi puteți propune varianta sa stabiliți domiciliul copiilor la el și plătiți dv pensie alimentara, astfel el rămâne și cu cele doua credite.

Problema numelui este mai putin importanta. Desi nu mi se pare corect deoarece mi-a dat numele lui nesilit de nimeni. mi-as dori ca eu si copiii sa avem acelasi nume. Intrebarea mea era daca desi nu profesia nu imi este afectata de schimbarea numelui, iar parerea psihologilor este ca schimbarea numelui ar avea un impact negativ asupra copiilor mic de altfel...as avea sanse in instanta sa il pastrez?
In ceea ce priveste intrebarea legata de pensia alimentara norarul la care am depus actele a spus ca nu se poate trece in procent ci doar in suma fixa. Asa ca ma gandesc ce sa fac in viitor tinand cont de toate aspectele. Sar peste notar si merg direct in instanta sau inchei prin notar si apoi in instanta pentru marirea pensiei alimentare. Mi-as dori o varianta simpla, putin costisitoare, rapida si adaptata la realitate.
Am dat detalii legate de bona pentru ca, daca eu ma intorc la munca trebuie sa stea totusi cineva cu fetita mica. Bunicii nu avem in localitate, nu cted ca e dispus nimeni sa stea gratis iar la munca cu mine nu o pot duce. Are 10 luni si are probleme legate de sanatate, nu grave, dar am recomandarea medicului de a nu o introduce inca in colectivitate. Deci este exclusa cresa.
Am dat detalii legate de chirie pentru ca asta e realitatea. Tot in chirie trebuie sa ne mutam.Am hotarat impreuna cu tatal ca e cel mai bine ca noi sa ramanem in apartamentul lui deoarece avem siguranta ca nu trebuie sa ne mutam intr-un viitor foarte apropiat si chiar daca ne-am muta in alta parte costurile ar fii tot pe acolo. asta e realitatea chiriilor In acest oras. Nu ma obliga nimeni sa stau aici e drept. Daca as fi doar eu singura...dat totusi trebuie sa tin cont si de copiii nostri, de mediul in care traiesc.
stiu ca trebuie sa ma descurc cu ce am si voi face tit posibilul sa am mai mult. Dar totusi in situatia prezentata: 2 copii, varsta lor, recomandarea medicului pentru fetia mica de a nu intra un colectivitate, necesitatea unei bone in cazul in care ma intorc la munca full time atata timp cat recomandarea medicului se mentine, salariul real al unei bone, necesitatea unei chirii, pretul unei chirii, veniturile lui....ce sanse am sa obtin 33% daca in lege scrie PANA in 33%. El nu vrea sa stea cu copii decat putin si ocazional si doar. Exista varianta din cazuri similare sa obtin procentuak la notar. Sau doar in instanta.
Nu aven bunuri comune ( ne-am mai ramas cateva farfurii pe care nu le-am spart), creditul este luat inainte de casatorie cu 2 ani. In timpul casatoriei eu am avut indemnizatie crestere copil 1200 lei.

Multunesc mult pentru timpul acordat, amabilitate si raspunsuri!
Daca creditul este luat inainte de casatorie, nu s-au platit rate si in timpul casatoriei? Respectivele sume ar reprezenta bun comun.
Multumesc pentru raspuns. Asa e, asa se considera dar nu ma intereseaza. Nu vreau sa impartim tot. Vreau sa obtin 33% din veniturile lui actuale. El nu vrea sa-mi dea atat si nu reusim sa ne intelegem la acest aspect. Asa ca divortul prin notar devine dificil. Intrebarea pe care o adresez in continuare este daca finalizam divortul prin notar si apoi deschid proces pentru majorarea pensie alimentare ce sanse am sa obtin maxim, adica 33%? Sau ar fi mai usor sa obtin aceasta suma daca divortam in instanta? ce se ia in considerare atunci cand se calculeaza pensia alimentara? pentru ca PANA la 33% din venituri este o notiune cam vaga...

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara TOS55555 TOS55555 ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)
Valoare pensie alimentara regalino regalino Buna ziua, sunt divortata cu hotarare definitiva si irevocabila, cu doi copii minori si in sentinta scrie ca tatal copiilor sa plateasca o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara GETA26 GETA26 buna seara Eu am divortat in 2011 si de atunci fostul sot imi plateste o pensie lunara fixa de 550 lei pentru 2 copii. Zilele trecute am avut surpriza ... (vezi toată discuția)