avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inaltime gard intre vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inaltime gard intre vecini

Bună ziua,
aş vrea să aflu mai clar care este înălţimea maximă pe care o poate avea un gard între două proprietăţi (este vorba de curţi, nu grădini) şi de unde se măsoară înălţimea, pentru că în cazul meu, vecinul şi-a ridicat curtea cu vreo jumate de metru, astfel înălţimea la el o fi rămas la vreo 1,5 m sau mai puţin, şi nu mi-ar conveni să mă trezesc cu un gard care la mine să ajungă la vreo 3 metri şi să rămîn cu şi mai puţină lumină, gardul fiind construit pe direcţia est-vest şi curtea fiind destul de îngustă. De asemenea, nu ştiu unde să aflu dacă între grădini este permis să se construiască garduri prin care să nu treacă deloc lumina solară.
Mulţumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Dobos Anca , utilizator 09:49, 12 Mai 2020
Mai jos aveti normele care va intereseaza si cu care puteti jongla intr-un eventual litigiu.

Regulile privind protecţia mediului şi buna vecinătate
Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

Obligaţia de construire a despărţiturilor comune
(2) În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.

Înălţarea zidului comun
(1) Oricare dintre coproprietari poate să înalţe zidul, cu îndatorirea de a suporta singur cheltuielile de înălţare peste limita zidului comun, precum şi cheltuielile de reparare a părţii comune a zidului ca urmare a înălţării acestuia.
(2) În cazul în care zidul nu poate rezista înălţării, proprietarul care doreşte să facă această înălţare este dator să reconstruiască zidul în întregime luând din fondul său suprafaţa pentru a asigura grosimea necesară zidului nou-ridicat.

Depăşirea inconvenientelor normale ale vecinătăţii
(1) Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, instanţa de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum şi la restabilirea situaţiei anterioare atunci când acest lucru este posibil.
(2) În cazul în care prejudiciul cauzat ar fi minor în raport cu necesitatea sau utilitatea desfăşurării activităţii prejudiciabile de către proprietar, instanţa va putea încuviinţa desfăşurarea acelei activităţi. Cel prejudiciat va avea însă dreptul la despăgubiri.
(3) Dacă prejudiciul este iminent sau foarte probabil, instanţa poate să încuviinţeze, pe cale de ordonanţă preşedinţială, măsurile necesare pentru prevenirea pagubei.


Da, totul este clar ca lumina nopţii:">. Totuşi, de unde se socotesc cei maxim 2 metri? Asta e întrebarea.
Prin Regulament general și local de urbanism , cu privire la servitutea de limitare a înălțimii se , recomandă ca aceasta să fie de 2m, înălțime maximă considerată necesară pentru protecția proprietății.
Matematic, dimensiunile se notează cu L , l, și h-h fiind înălțimea . Aceasta se măsoară de la baza suprafeței - punctul cel mai de jos al respectivei suprafețe.
Această înălțime este înscrisă în AC emisă pt. autorizație împrejmuire și este o înălțime recomandabilă și nu obligatorie.
Soarele nu poate fi oprit de un gard ci eventual, de înălțimea clădirii învecinate care nu a respectat aliniamentul de însorire-(distanța de minim 3 m)
Cred că nu m-am făcut bine înţeles cînd am formulat prima dată problema. Reformulez: pînă acum cîteva luni, curţile mea şi a vecinului erau la acelaşi nivel, gardul dintre ele avînd vreo 1,8 m. El a construit şi apoi şi-a băgat umplutură în curte, astfel că acum, curtea lui este cu vreo juma' de metru sau mai mult mai sus decît a mea, iar gardul privit din curtea lui nu mai are dec]t un metru şi ceva înălţime, dar privit de la mine are tot 1,8 metri. Acum întreb, din care parte trebuie, sau mă rog, se recomandă să aibe 2 m. înălţime?
EmilS a scris:
Da, totul este clar ca lumina nopţii:">. Totuşi, de unde se socotesc cei maxim 2 metri? Asta e întrebarea.

Este clar ca de jos in sus sau de sus in jos, masurat pe o parte sau pe cealalta parte a gardului, inaltimea este sub 2 metri.

EmilS a scris:
El a construit şi apoi şi-a băgat umplutură în curte, astfel că acum, curtea lui este cu vreo juma' de metru sau mai mult mai sus decît a mea, iar gardul privit din curtea lui nu mai are dec]t un metru şi ceva înălţime, dar privit de la mine are tot 1,8 metri.

Daca actiunea vecinului va prejudiciaza va puteti prevala de norma legala si puteti fie cere despagubiri, fie repunerea in starea anterioara, insa trebuie analizata situatia in concret.
Nu exista reglementare expresa cu privire la situatia dvs. particulara, ci exista anumite norme generale care prin interpretare si adaptare se aplica si pentru situatia dvs.

Alte discuții în legătură

Acordul vecinilor pentru modificarea gardului dintre proprietati??? lili7 lili7 In cazul in care doresc sa renovez prin modificarea aspectului exterior si formei, gardul care imprejmuieste proprietatea mea(gard construit excusiv de noi), ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)
Distanta minima intre cladiri danieis danieis salutare am o intrebare si cer un sfat parintii mei locuiesc intr-o casa de tip duplex,vecinul a vandut ,proprietarul nou a demolat ,fara a avea acordul ... (vezi toată discuția)