avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision abuziv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision abuziv

Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si tranzactia. Aceasta din urma cu care am cumparat apartamentul avea comision de 1% (pe care l-am platit). Cea de-a doua agentie avea 2%, cauza pentru care nu am vrut sa cumpar cu ea. Acum, aceasta pretinde sa-i platesc si ei comision, chiar daca tranzactia nu a avut loc cu ei, ei cred ca daca s-a finalizat tranzactia, indiferent cu ce agentie au dreptul si ei la comision (e vorba de acelasi apartament). Si, nu inteleg, de ce trebuie sa platesc si celei de-a doua comision, atata timp cat perceperea comisionului de vizionare este ilegal. este adevarat ca s-a finalizat tranzactia, dar nu prin intermediul lor. Mentionez ca n-am incheiat contract de vanzare-cumparere cu ei, doar de intermediere, si nici vanzatorul nu a avut exclusivitate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:04, 16 Aprilie 2015
Comisionul se plateste numai in cazul incheierii tranzactiei.

Cititi cu atentie art. 9^4 la 9^11 din
Ordonanţă nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata
comisionului în oricare dintre următoarele situaţii
:
    a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de
intermediere;
   b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
   c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat
fără participarea agenţiei imobiliare


De asemenea cititi si clauzele din contractul de intermediere cu privire la conditiile privind plata comisionului si cele privind eventuale despagubiri.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara alexandrak alexandrak Buna ziua! Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un ... (vezi toată discuția)
Probleme agentii imobiliare MaraRoxana MaraRoxana Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca un agent imobiliar sa treaca in anexa doar strada si numarul strazii si sa nu precizeze nr.apartamentelor ... (vezi toată discuția)