avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision agentie imobiliara

Buna ziua!

Doresc sa imi cumpar un imobil prin prima casa. Nu am dorit sa apelez la agentii, si am cautat eu pe internet oferte de vanzare. Am gasit un anunt pe un site de vanzari ( nu al unei agentii), dar surpriza, am dat tot peste o agntie imobiliara. Accept situatia, merg sa vad apartamentul, imi place si optez pentru el. Merg la acea agentie si ii spun ca doresc sa iau legatura cu proprietarul sa negaciem pretul si asa mai departe. Mi-i se refuza acest drept, pe motiv ca doar ei discuta cu proprietarul. Nu imi convine, dar nu am ce face pt ca imi place apartamentul. Dar am o problema mare. Eu nu am semnat nici un ctr cu agentia, doar acea fisa de vizionare a imobilului. Doresc sa cumpar acel apartament si ok ma resemnez si ca voi plati agentiei un comision ( desi eu singura am cautat ap), insa ei cer comisionul la incheierea precontractului ( atunci cand voi plati cei 5 % ) Nu mi-I se pare ok, pt ca din cate stiu eu tranzactia se incheie doar in momentul in care sa realizeaza contractul de vanzare cumparare. Avand in vedere ca este vorba de rpima casa, asta poate dura si cateva luni. Cum pot sa le argumentez ca nu este ok sa le platesc inante acel comision. Mentionez ca imi doresc acel apartament si nu vreau sa il pierd, dar nici sa platesc aiurea niste bani, pe care si asa i-am strans cu greu. sa ii am pt avans, notari si alte taxe necesare pt cumpararea unei locuinte.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandrak , utilizator 18:00, 15 Aprilie 2017
Ati intrat in legatura cu proprietarul pana in prezent?

Daca nu ati incheiat niciun contract cu agentia inainte de vizionare atunci luati legatura direct cu proprietarul si incheiati contractul de v/c.

Chiar daca agentia va ameninta ca veti fi data in judecata le spuneti sa plimbe ursu cu cineva care nu cunoaste legea. Nu vor avea nicio sansa de castig.

Legea este clara si in favoarea consumatorului.

Ordonanta 21/1992 -privind protecţia consumatorilor

Art. 9^4. - În cazul serviciilor de intermediere imobiliară, consumatorul va fi informat în scris, corect, complet şi precis, încă din faza precontractuală, cu privire la:
a) preţurile practicate în piaţă pentru tipul de imobil ce urmează a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informaţiilor existente în baza de date a agenţiei imobiliare;
b) deficienţe şi alte inconveniente cunoscute de agenţia imobiliară sau pe care în mod rezonabil putea să le cunoască, incluzând surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor;
c) nivelul comisionului practicat de agenţia imobiliară;
d) situaţia juridică a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate de consumator, pentru obţinerea documentelor şi întocmirea actelor necesare încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^5. - Contractul de intermediere imobiliară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
a) datele de identificare a părţilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) preţul solicitat de proprietar/pe care este dispus să îl plătească cumpărătorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) condiţiile în care contractul poate fi denunţat unilateral;
f) condiţiile în care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
h) clauza de exclusivitate, în cazul în care aceasta a fost acceptată de părţi;
i) precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează comision agenţiei imobiliare;
j) drepturile şi obligaţiile părţilor;
k) situaţiile de forţă majoră;
l) data încheierii contractului.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;

c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
__________
Articolul a fost introdus prin art. II pct. 9 din O.U.G. nr. 174/2008.

Art. 9^10. - Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans.

Art. 9^11. - În baza contractului de intermediere imobiliară dintre agenţia imobiliară şi cumpărător, agenţia trebuie să asigure vizionarea imobilelor ce corespund preferinţelor consumatorului, înainte de încheierea contractului de vânzarecumpărare.

[ link extern ]

Multumesc mult de ajutor. Din pacate nu am decat numele proprietarui si adresa imobilului. Nu am nici cea mai vaga idee cum sa dau de el.:(. Macar si daca voi plati acel comision sa o fac la finalul tranzactiei
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
alexandrak, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va duceti la imobil si cautati un vecin de pe etaj, presedintele asociatiei sau administratorul si ii rugati sa va dea datele de contact pe care in mod sigur le au daca proprietarul nu locuieste acolo permanent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2017
cyan, moderator
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision agent imobiliar miaules miaules Buna ziua, Am vandut recent un apartament, doamna de la agentia imobiliara i-a spus cumparatoarei un pret,mie alt pret. Cu doamna cumparatoare a semnat un ... (vezi toată discuția)
Factura falsa pentru prestari servicii la inchiriere dmd21 dmd21 Buna ziua, Am vrut sa inchiriez o garsoniera in feburarie anul acesta. Am sunat la mai multe anunturi de pe net. 99% sunt agentii, care cer evident comision ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara ContSters411362 ContSters411362 Buna ziua! M-am angajat de curand consilier juridic debutant la o agentie imobiliara. In aceste momente ma confrunt cu o problema, si anume: un client a ... (vezi toată discuția)