avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt

Buna ziua,am o intrebare cu privire la un furt comis de doua persoane ,furt din locuinta ,i-au incadrat la furt calificat in forma continuata .Este adevarat ca furtul comis de 2 sau mai multe persoane se incadreaza la furt si nu la furt calificat?In baza dispozitiilor 595 din Noul Cod de Procedura Penala se poate solicita reindividualizarea pedepsei si aplicarea unei legi favorabile .In ce conditii se poate schimba incadrarea?
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 14:26, 20 Aprilie 2015
Conf. C.P. din 1969(banuiesc ca a fost judecat pe lege veche) furtul săvârşit de două sau mai multe persoane împreună, se incadreaza la furt calificat, de asemenea banuiesc ca au intrat prin efractie care tot la furt calificat se incadreaza.
rosica a scris:
Buna ziua,am o intrebare cu privire la un furt comis de doua persoane ,furt din locuinta ,i-au incadrat la furt calificat in forma continuata .

Furtul calificat este fapta savarsita in anumite imprejurari (noi nu stim care sunt imprejurarile).
Forma continuata este data in principiu de savarsirea faptei impotriva aceluiasi subiect pasiv.


rosica a scris:
Este adevarat ca furtul comis de 2 sau mai multe persoane se incadreaza la furt si nu la furt calificat?

Nu neaparat, adica doar numarul faptuitorilor nu este suficient pentru incadrare.


rosica a scris:
In baza dispozitiilor 595 din Noul Cod de Procedura Penala se poate solicita reindividualizarea pedepsei si aplicarea unei legi favorabile .In ce conditii se poate schimba incadrarea?

Art.595 nu se aplica in cazul dvs., ca sa schimbati incadrarea trebuie sa va folositi de caile de atac impotriva hotararii, mici sanse.
In apel solicitati aplicarea legii mai favorabile potrivit 595 cpp si art 5 cp schimbarea încadrării juridice in art. 228 cp si ca modalitate de individualizare a pedepsei daca prejudiciul este recuperat in totalitate, amanarea aplicării pedepsei avand in vedere si circumstanțele atenuante.
~ Conținut șters la cerere ~
artacomunicarii a scris:

Puteti incerca si ajungerea la un acord prin mediere cu persoana vatamata. Astfel se renunta la aplicarea pedepsei penale.


In cazul in care se incheie un acord de mediere instanta dispune incetarea procesului penal, renuntarea la aplicarea pedepsei este o modalitate de individualizare.
Totusi,eu banuiesc ca utilizatorul se refera la o pedeapsa definitiva, poate ne lamureste el.

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii penale mai favorabile Ionascu_Cristian Ionascu_Cristian Art. 595 din Noul Cod de Procedura Penala, instituie un tratament discriminatoriu pentru persoanele majore aflate in executarea unei pedepse privative de ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii mai favorabile, exista o sansa ??? daniela91 daniela91 sentinta din 2013 In numele legii hotaraste Respinge schimbarea de incadrare juridica a infractiunii din art.208 alin.1,209 alin.1 lit. a,g,i din cod penal ... (vezi toată discuția)
Achitarea partiala a prejudiciului, poate modifica o decizie penala in calea recursului? Irina S. Irina S. In recursul declarat de inculpat se poate schimba incadrarea juridica data faptei daca se achita partial prejudiciul (din 215 pct. 5 cp in 215 pct 1-4 cp)? ... (vezi toată discuția)